«Ανοχύρωτα» τα τελωνεία Κακαβιάς και Μέρτζανης!

on .

KAKABIA TELONEIO 26 5 13

• Όσο πλησιάζει η ημέρα του επίσημου ανοίγματος των συνόρων της χώρας μας όλο και αυξάνουν οι φωνές που ζητούν από την Πολιτεία να λάβει μέτρα στους μεθοριακούς σταθμούς με την Αλβανία, δηλαδή στην Κακαβιά και τη Μέρτζανη, προκειμένου να ελέγχονται υγειονομικά οι ταξιδιώτες που θα περνούν σε ελληνικό έδαφος.
Αυτή τη στιγμή τα δύο Τελωνεία είναι «ανοχύρωτα» απέναντι στον κορωνοϊό και τα μηχανήματα που θα τοποθετήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την ιχνηλάτιση συμπτωμάτων πυρετού θεωρείται ότι δεν επαρκούν. Έτσι, μετά τον Δήμο Πωγωνίου, την εγκατάσταση κλιμακίων του ΕΟΔΥ που θα διενεργούν ελέγχους ζητούν επίσης και άλλοι άμεσα εμπλεκόμενοι με το θέμα φορείς.

Συνάντηση στην Περιφέρεια
Συνάντηση στην Περιφέρεια με τον Αλέκο Καχριμάνη και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργο πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, η ΑΔΕΔΥ και η Ένωση τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου.
Κύριο θέμα ήταν η διέλευση πολιτών από τους μεθοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Μέρτζανης μετά το επίσημο άνοιγμά τους, με αστυνομικούς και τελωνειακούς να εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την παντελή έλλειψη μέτρων. Όπως τόνισε χθες ο Πρόεδρος της ΕΑΥΙ Ανέστης Κωνσταντινίδης, «δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά όπως ας πούμε συμβαίνει με τον Προμαχώνα, ενώ η κίνηση των ταξιδιωτών είναι ανεξέλεγκτη με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Ζητήσαμε λοιπόν να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία ώστε να μην φτάσουμε σε καταστάσεις όπως η πρόσφατη στην Παραμυθιά και να τοποθετηθούν υγειονομικά κλιμάκια και στις δύο εισόδους της χώρας μας από Αλβανία».
Ερωτηθείς για την πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να τοποθετήσει ειδικά μηχανήματα μέτρησης πυρετού στα δύο Τελωνεία και στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ο κ. Κωνσταντινίδης το χαρακτήρισε ως πολύ θετικό βήμα, ωστόσο σημείωσε πως σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την επιστροφή του στη χώρα προέλευσης, ενώ υπενθύμισε πως υπάρχουν και πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Χρειάζονται κλιμάκια
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας σημείωσε με έμφαση πως η μεθόριος με την Αλβανία δεν έχει να κάνει μόνο με αφίξεις και αναχωρήσεις Ελλήνων και Αλβανών πολιτών αλλά ότι χιλιάδες πολίτες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω της Αλβανίας. Δε μπορεί, όπως είπε, να υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε αεροδρόμια για αν ελέγχουν κάποιες εκατοντάδες τουρίστες και να μην υπάρχει στην Κακαβιά, απ’ την οποία μόνο την περασμένη Κυριακή πέρασαν περίπου 2.500 άτομα.
Όσον αφορά στα μηχανήματα που θα εγκαταστήσει η Περιφέρεια για την ανίχνευση του πυρετού, είπε πως αυτό είναι μεν προς τη θετική κατεύθυνση, όμως μόνο του δεν αρκεί ως μέτρο, αλλά πρέπει κλιμάκια υγειονομικών να λαμβάνουν δείγματα για ελέγχους στα σύνορα. «Μη γίνουν τα σύνορα το επόμενο μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρίβας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ