Ώρα μηχανογραφικού για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών

on .

PANEPISTHMIO PINAKIDES

• Τα μηχανογραφικά τους δελτία καλούνται να υποβάλλουν από σήμερα οι υποψήφιοι προς εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ελπίδα ότι οι βαθμολογίες τους θα τους επιτρέψουν να πιάσουν τη σχολή που επιθυμούν. Όσον αφορά στις φετινές βάσεις των ΑΕΙ, αυτές θα έχουν «ρυθμιστή» το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο ήταν πιο απαιτητικό αυτή τη φορά!
Στο μεταξύ, στο πεδίο των μεταγραφών παρατηρείται το φαινόμενο τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων να μην έχουν αντιστοιχισθεί με κάποιο κεντρικού ΑΕΙ και αυτό ισχύει σε ένα βαθμό και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το μηχανογραφικό
Στο Λύκειό τους μπορούν να απευθυνθούν από σήμερα, Δευτέρα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Σημειώνεται εδώ ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Το Υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει παράλληλα ότι ως προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, 10 Ιουλίου.

«Ρυθμιστής» η Ν. Γλώσσα
Ένας καινούριος παράγοντας αναμένεται να παίξει τον «ρυθμιστή» φέτος στις βάσεις εισαγωγής των ΑΕΙ. Ο λόγος για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία, το οποίο είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτή τη φορά με τα τρία παράλληλα κείμενα που επελέγησαν για εξέταση.
Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», η επίδοση στη Νεοελληνική Γλώσσα θα ξεχωρίσει τους μέτριους από τους άριστους μαθητές και θα διαμορφώσει τις τάσεις των βάσεων στα Πανεπιστήμια. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι η φετινή χρονιά δεν συγκρίνεται βαθμολογικά με άλλες, καθώς έχουμε κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των κύριων μαθημάτων κάθε Επιστημονικού Πεδίου.

Πρόβλημα
στις μεταγραφές
Στο μεταξύ, τα περισσότερα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν στην επαρχία δεν έχουν αντιστοιχισθεί με κάποιο κεντρικού ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, τόσο όσο προς τις μετεγγραφές όσο και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Πάντως, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι αντιστοιχίσεις των τμημάτων ΑΕΙ, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν εάν θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή από το τμήμα στο οποίο θα εισαχθούν προς κάποιο άλλο, συνήθως κεντρικό. Από την υπουργική απόφαση προκύπτει ότι συνολικά 87 τμήματα από τα 430 δεν έχουν αντιστοίχιση, και μεταξύ αυτών πολλά είναι καινούργια.
Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δύο τμήματα, το Μαθηματικό και το Φυσικό, εμφανίζονται χωρίς αντιστοίχιση με κάποιο αντίστοιχο κεντρικού ΑΕΙ.