Έπιασε δουλειά από χθες ο ΕΟΔΥ στην Κακαβιά!

on .

kakavia

• Με τον κορωνοϊό να «καλπάζει» στην Αλβανία, καθώς χθες ανακοινώθηκαν άλλα 137 κρούσματα και έξι νεκροί, η αυστηροποίηση των μέτρων εισόδου στην Κακαβιά επιταχύνεται.
Χθες στο Μεθοριακό Σταθμό μετέβη τετραμελές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο άρχισε τη λήψη δειγμάτων από όλους ανεξαιρέτως τους εισερχόμενους στην Ελλάδα.
Μέχρι και την Κυριακή το κλιμάκιο θα λαμβάνει δείγματα μόνο στη διάρκεια μιας βάρδιας, ενώ από τη Δευτέρα -όταν αναμένεται να εγκατασταθεί και το δεύτερο κλιμάκιο- θα λαμβάνονται δείγματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Μεθοριακού Σταθμού, ο οποίος από χθες βράδυ θα κλείνει από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ.. Η χθεσινή πρώτη ημέρα καθολικής λήψης δειγμάτων προκάλεσε ουρές στις δύο πλευρές των συνόρων και χρειάστηκε να μεταβεί στην Κακαβιά επιπλέον αστυνομική δύναμη για την τήρηση της τάξης και την αποτροπή συνωστισμού.

Νέο «εισαγόμενο» κρούσμα
Νέο «σήμα κινδύνου» για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στη γειτονική Αλβανία και την ευκολία που μπορεί να μεταδοθεί στην Ελλάδα, στάλθηκε με το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα τριών ημερών, εισόδου στην Ελλάδα ασθενούς με κορωνοϊό από την Αλβανία. Πρόκειται για μια 52χρονη η οποία έφτασε την Τρίτη στην Κακαβιά και με ταξί μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και από εκεί στο εφημερεύον «Χατζηκώστα» στο οποίο διεγνώσθη ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Στη συνέχεια εισήχθη στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Αντιδράσεις Ομογενών
Αν και τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κακαβιά, σε συνδυασμό με το «κλείσιμο» των άλλων μεθοριακών διαβάσεων, έχουν αποκλειστικά στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, τόσο όσων διαμένουν στην Ήπειρο, αλλά και όσων ομογενών βρίσκονται εντός Αλβανίας, υπάρχουν και «φωνές» που επιχειρούν με απλουστευτικό τρόπο να εγείρουν ζητήματα για τα εμπόδια που μπαίνουν στις καθημερινές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα. Το «μέτρο» που ενοχλεί είναι η πρόβλεψη για υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα σε όσους εισέρχονται στην Ελλάδα μετά την 16η Αυγούστου, με τις επισημάνσεις ότι αυτό συμβαίνει για λόγους υγείας, αγορές κλπ.
Ωστόσο εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν και όσοι επικαλούνται τις συγκεκριμένες- υπαρκτές όντως- δικαιολογίες, είναι ότι την περίοδο που διανύουμε προέχει η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, με δεδομένο ότι η πανδημία δεν λαμβάνει υπόψη σύνορα, ομογενείς ή αλλογενείς, νέους ή ηλικιωμένους κ.ο.κ. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προσωρινά και μόνο αν εφαρμοστούν σωστά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και για τους εντός και για τους εκτός Ελλάδος Έλληνες πολίτες.

Η Μ. Τζούφη
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς για την Κακαβιά, είναι σε θετική κατεύθυνση αν και λαμβάνονται καθυστερημένα, αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η οποία υπενθυμίζει ότι για την υγειονομική θωράκιση της Κακαβιάς, είχε κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, η οποία απαντήθηκε από τον Υφυπουργό Υγείας την περασμένη Παρασκευή. «Καλούμε την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της δίχως άλλες χρονοτριβές και καθυστερήσεις, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου», καταλήγει η κ. Τζούφη.