Η «παρτίδα» του τουρισμού σώζεται χάρη στους Έλληνες

on .

MONOLITHI

• Ζημιές λόγω της πανδημίας μετρούν τα παράλια της Ηπείρου, όπως εξάλλου οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμού της χώρας μας, όμως αυτή είναι ελεγχόμενη σε σχέση με περιοχές όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα ή η Κρήτη, καθώς η περιοχή μας κινείται τη θερινή περίοδο κατά βάση με εσωτερικό τουρισμό κι αυτό ισχύει και φέτος.
Εξάλλου, Πρέβεζα και Θεσπρωτία διαθέτουν αφενός απέραντες παραλίες που προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας σε όσους παραθεριστές την έχουν θέσει φέτος ως

κύριο κριτήριο, με πρώτη και καλύτερη το Μονολίθι, αλλά και μία μεγάλη ποικιλία από μικρότερες ακτές με κρυστάλλινα νερά που επίσης δεν ευνοούν τον συνωστισμό.

Ο Στράτος Ιωάννου
Την εικόνα που παρουσιάζει η Ήπειρος επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα «tourismtoday.gr» ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η επιδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει τους περισσότερους οικονομικούς κλάδους, αλλά τον τουρισμό τον έχει κυριολεκτικά λυγίσει. Ασφαλώς και η Ήπειρος έχει υποστεί ζημιά, όμως, νομίζω ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλους προορισμούς. Αυτό οφείλεται στην συστηματική δουλειά που είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Στην παρούσα συγκυρία έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε ότι τηρούμε αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφάλειας, ότι δεν παρουσιάζονται φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης κόσμου και συμφόρησης».

Κυρίως με Έλληνες…
Ως προς τις χώρες προσέλευσης των τουριστών, ο κ. Ιωάννου κάνει λόγο για μια πολυσυλλεκτικότητα από όλες τις υγειονομικά επιτρεπόμενες ευρωπαϊκές χώρες και προσθέτει με έμφαση: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας ότι η Ήπειρος είναι ένας προορισμός που προτιμάει η ελληνική οικογένεια. Νομίζω ότι εκτιμάται από τους συμπατριώτες μας ότι η Ήπειρος δεν στράφηκε στους Έλληνες τουρίστες φέτος που στράφηκαν όλοι, λόγω έλλειψης ξένων, αλλά όλα τα χρόνια συστηματικά επεδίωκε να προσφέρει στην ελληνική οικογένεια ποιότητα διακοπών, εξαιρετική γαστρονομία, ποιοτικά καταλύματα σε πολύ προσιτές τιμές».
Φυσικά, οι ντόπιοι επαγγελματίες του τουρισμού ποντάρουν σε έναν καλό από άποψη καιρού Σεπτέμβριο για να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο η επισκεψιμότητα στα παράλια.

Ξεχώρισε το Μονολίθι
Την τιμητική της έχει φέτος η παραλία Μονολίθι της Πρέβεζας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραλία με αμμουδιά, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς απλώνεται σε μήκος 24 χιλιομέτρων και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.
Η ακρογιαλιά από το χωριό Μύτικας φτάνει μέχρι την Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας, απ’ όπου αρχίζει και το λεγόμενο δάσος Μονολιθίου, μήκους 8 χλμ.. Φέτος, μάλιστα, όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», βραβεύθηκε από την υπηρεσία «Βέλτιστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί (EBD)», η οποία κατέταξε το Μονολίθι στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο ασφαλείς παραλίες της Ευρώπης για την μετά το lockdown εποχή κι αυτό είναι κάτι που μέτρησε στην απόφαση αρκετών Ελλήνων και ξένων να την επιλέξουν για τα μπάνια τους.

Τα υπόλοιπα παράλια
Θα ήταν όμως άδικο να μην κάνει κάποιος αναφορά και σε άλλες ακτές της Ηπείρου οι οποίες, αν μη τι άλλο, διατήρησαν το φετινό δύσκολο καλοκαίρι τη δημοφιλία τους ανάμεσα στους επισκέπτες της περιοχής. Από την Π.Ε. Πρέβεζας ξεχωρίζει η απέραντη ακτή των Βράχου / Λούτσας που μέχρι και προχθές εξακολουθούσε να είναι γεμάτη κόσμο, κυρίως Έλληνες, οι οποίοι επιστρέφουν συχνά για τα μπάνια τους σ’ αυτήν. Πολύ κόσμο φυσικά συγκεντρώνει η Πάργα και οι ακρογιαλιές της, με πρώτες τον Βάλτο και τον Λίχνο. Οι πληρότητες στη γραφική κωμόπολη άγγιξαν το 100% τον Δεκαπενταύγουστο και εξακολουθεί να είναι γεμάτη κόσμο. Οι επισκέπτες της είναι τόσο Έλληνες όσο και ξένοι.
Οι λίγοι φέτος ξένοι παραθεριστές μοιράστηκαν εξίσου ανάμεσα στην Πάργα και στα Σύβοτα που επίσης πηγαίνουν καλά, ειδικά τον Αύγουστο, ενώ συνεχίζουν να κρατούν κόσμο. Εξάλλου, οι γραφικές παραλίες της περιοχής αποτελούν «μαγνήτη» για όσους επιλέγουν την Ήπειρο για τις θερινές τους διακοπές.