Ο κορωνοϊός «σιγοβράζει» προειδοποιούν οι επιστήμονες

on .

XARDALIAS MAGIORKINHS

Για δεύτερη συνεχή ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ είναι κάτω των 200, ωστόσο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, που αντικατάστησε χθες τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα στην κοινή ενημέρωση που έγινε με τους υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, προειδοποίησε ότι αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο «κορωνοϊός εξακολουθεί να σιγοβράζει».
Η επισήμανση αυτή αφορά βεβαίως και την Ήπειρο, καθώς χθες ναι μεν ανακοινώθηκε ένα ακόμη κρούσμα στο Νομό Ιωαννίνων, ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη και ιχνηλατήσεις προηγούμενων κρουσμάτων. Την ίδια ώρα η κατάσταση στη γειτονική Αλβανία εξακολουθεί να είναι δραματική καθώς χθες ανακοινώθηκαν άλλα 154 θετικά κρούσματα και επιπλέον πέντε νεκροί.
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα, η Αλβανία εξακολουθεί να είναι η «ανερχόμενη πηγή» εισροών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Στις πύλες εισόδου της Ηπείρου, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή είχαν εντοπιστεί 21 κρούσματα. Όμως συνολικά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από την Αλβανία έχουν ανέβει στα 84, που τη φέρνουν στην 3η θέση της λίστας των χωρών με τα εισαγόμενα κρούσματα. Πρώτη είναι η Βουλγαρία με 90, δεύτερη η Ρουμανία με 88 και όπως γίνεται αντιληπτό είναι θέμα χρόνου η Αλβανία να περάσει στην 1η θέση με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την Ήπειρο και τη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «η επιβράδυνση ήρθε σχετικά νωρίτερα από την εκδήλωση ενός πλήρους β’ κύματος» τονίζοντας ωστόσο πως η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να δείχνει αυξητική τάση. Ο κ. Μαργιοκίνης επισήμανε ότι αυτή η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές της κοινωνικής απόστασης».
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν άπαντες ενάντια στον ιό, ενώ τόνισε πως θα κερδίσουμε τον «πόλεμο» μόνο σε περίπτωση που παραμείνουμε ενωμένοι, όπως στην έναρξη της πανδημίας, και αν συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Υπογράμμισε επίσης πως ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας της χώρας καθώς λήφθηκαν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Τα χθεσινά κρούσματα
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 168 νέα κρούσματα, 31 άτομα είναι διασωληνωμένα και ένας θάνατος 69χρονου ανεβάζοντας τον αριθμό στους 243. Χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι απεβίωσε και μια γυναίκα ηλικίας 74 ετών στη Θεσσαλονίκη.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με σαφώς όμως μικρότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. 23 κρούσματα ήταν εισαγόμενα, ενώ για άλλη μια ημέρα η διασπορά του κορωνοϊού είναι πολύ μεγάλη, «καλύπτοντας» 25 νομούς.
Αναλυτικά η κατανομή:
45 στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με π ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
24 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με π ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
1 σε Ιωάννινα, Αργολίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Κέρκυρα, Κιλκίς, Λάρισα, Ξάνθη, Ρέθυμνο,
2 σε Αχαΐα, Κοζάνη, (εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και 1 με ταξίδι στο εσωτερικό), Μαγνησία, Πιερία
3 σε Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χανιά
4 σε Ημαθία
6 σε Λασίθι, Πέλλα (εκ των οποίων 2 από γνωστή συρροή)
8 σε Κυκλάεδς
10 σε Ηράκλειο
12 σε Λέσβο
Τέλος 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.