Ο κορωνοϊός δεν σέβεται σύνορα και γεωγραφικούς προορισμούς!

on .

TSIODRAS SOTHRHS

• Η επανεμφάνιση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα στις τακτικές (δύο φορές την εβδομάδα) συνεντεύξεις Τύπου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, «πιστοποιεί» τη δυσμενή εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.

Η παρουσία του κ. Τσιόδρα αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια τήρησης των μέτρων, τα οποία όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία ένας μεγάλος αριθμός πολιτών αδιαφορεί να τα εφαρμόσει.
Νέο «καμπανάκι» χτύπησε χθες από τα νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων «έσπασε το φράγμα» των 200. Συνολικά ανακοινώθηκαν 207, εκ των οποίων πέντε στην Ήπειρο (3 στα Γιάννενα - 2 στην Πρέβεζα), πέντε ακόμη θάνατοι και αύξηση των διασωληνωμένων σε 38!
Οι δύο μεγάλοι «πονοκέφαλοι» για Επιστήμονες και Πολιτεία, είναι ο συγχρωτισμός και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Καθηγητής, το 27% των θετικών κρουσμάτων ανέφερε ότι μολύνθηκε από στενή επαφή με άλλον νοσούντα. Επίσης το 27% των ατόμων που έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικοί στον Κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, «κινητές βόμβες» δηλαδή για τη μετάδοσή του και μάλιστα εν αγνοία τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη, τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται ημερησίως στην Ελλάδα, ίσως είναι και 50 φορές περισσότερα από όσα ανακοινώνονται.

Αδιαφορούν για τα μέτρα
Η μη τήρηση των μέτρων αναδείχθηκε σε μείζον θέμα και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Έγινε αναφορά σε παντελή απουσία ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς -ειπώθηκε μάλιστα και για τα νησιά του Ιονίου- σε συνδυασμό με την προκλητική αδιαφορία για μάσκες και αποφυγής συγχρωτισμού, ειδικά σε μπαρ και καταστήματα. «Ο ιός δεν σέβεται σύνορα και γεωγραφικούς προορισμούς. Θα υπάρξει ξανά η αγκαλιά. η μάσκα είναι μαχαίρι με δύο όψεις. Χρησιμοποιείται για καλό σκοπό στα νοσοκομεία και τώρα για λίγο στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Είναι ένα αναγκαίο κακό», ήταν η απάντηση – προτροπή του καθηγητή.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα 199.000 έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, ενώ έχουν επιβληθεί περισσότερα από 9.900 πρόστιμα.
Παρά τα στοιχεία του Υφυπουργού, οι καθημερινές διαμαρτυρίες για μη τήρηση των μέτρων είναι σε ημερήσια βάση και στην περιοχή μας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τηλεφωνήματα αναγνωστών μας. Η μεγαλύτερη εστία κινδύνου, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι εξ αυτών, είναι τα βραδινά καταστήματα και ειδικά εκείνα στα οποία συχνάζουν νέοι, που αδιαφορούν για αποστάσεις και τα σχετικά. Μάλιστα γίνεται αναφορά και για επίδειξη ανοχής εκ μέρους των ελεγκτικών υπηρεσιών, που εκτός των άλλων, λειτουργεί και ως αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νομοταγών και τυπικών ιδιοκτητών καταστημάτων.

Οι «γάμοι» στο προσκήνιο
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκύψει ζήτημα και με τους γάμους που έχουν προγραμματιστεί. Αρκετοί από αυτούς έχουν ακυρωθεί καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά ο περιορισμός των προσκεκλημένων. Υπάρχουν και άλλοι που θα τελεστούν και προκαλούν βέβαια κατάπληξη οι διαβεβαιώσεις που δίνονται για μεγαλύτερο του σημερινού επιτρεπόμενου ορίου παρισταμένων.

Στο εμβόλιο οι ελπίδες
Μπαίνοντας στο Φθινόπωρο και με την αναμενόμενη αργά ή γρήγορα αλλαγή του καιρού, η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Οι ελπίδες αναχαίτισης της πανδημίας έχουν εναποτεθεί στο εμβόλιο, για το οποίο όπως είπε χθες ο κ. Τσιόδρας θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές μέσα στον Οκτώβριο.

Στα Γιάννενα η Δ. Μιχαηλίδου
Επιστήμονες και Κυβέρνηση έχουν σημάνει συναγερμό και για τις κλειστές δομές φιλοξενίας, μετά τα κρούσματα (και τους 20 θανάτους στη Θεσσαλονίκη) που έχουν προκύψει σε γηροκομεία. Ήδη έχει ανακοινωθεί ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση των μέτρων, ενώ σήμερα για αναμένεται στα Γιάννενα η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στους ελέγχους των κλειστών δομών, ως επίσης και με διοικήσεις Ιδρυμάτων.

Τοπική έξαρση
Τα χθεσινά πέντε ακόμη νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στην Ήπειρο (3 σε Γιάννενα - δύο σε Πρέβεζα), έρχονται να ενισχύσουν τον προβληματισμό και την ανησυχία των προηγούμενων ημερών για τυχόν ευρεία διάδοσή του και σε άλλα άτομα, κάτι που ως ένα βαθμό μπορεί να αποδειχθεί από τις ιχνηλατήσεις. «Συναγερμός» σήμανε και στο Υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων, καθώς πολίτης που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα το χώρο του, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άτομο κατά την ολιγόλεπτη παραμονή του φορούσε μάσκα και δεν προσέγγισε κανέναν σε κοντινή απόσταση, αποφασίστηκε και έγινε απολύμανση στους χώρους του Υποθηκοφυλακείου το μεσημέρι της Δευτέρας.
Μια άλλη παράμετρος που αφορά την Ήπειρο, είναι και τα «εισαγόμενα» κρούσματα. Όπως είπε χθες ο Υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου στις πύλες εισόδου της Ηπείρου (Ηγουμενίτσα- Λιμάνι Ηγουμενίτσας) έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 33 κρούσματα.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Από τα 207 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τα 186 είναι εγχώρια. 27 από αυτά συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα: 20 κρούσματα εισαγόμενα. 97 κρούσματα στην Αττική εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, 3 συνδέονται με συρροή και 21 από πρόσφατο ταξίδι. 29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 5 από ταξίδι. 7 σε Ημαθία. 5 σε Ηράκλειο, Κόρινθο (εκ των οποίων 2 από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), Πέλλα (1 από ταξίδι). 4 σε Σέρρες, Χανιά. 3 σε Ιωάννινα, Κοζάνη (εκ των οποίων 2 από επαφή με άλλο κρούσμα), Λέσβο. 2 σε Αχαΐα, Ζάκυνθο, Πιερία, Πρέβεζα, Χαλκιδική και 1 σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Κυκλάδες, Λάρισα, Φλώρινα.

Στην Αλβανία
Κάτω από 100 ήταν τα χθεσινά κρούσματα στην Αλβανία (ανακοινώθηκαν 93), ωστόσο άλλα έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους.