Έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού προβάτων

on .

PROBATA KOPADI BOSKOS

• Στην άμεση ενεργοποίηση του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού, παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και των μέτρων προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή την ύπαρξη κρούσματος που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Αυγούστου οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ εφιστούν την προσοχή των κτηνοτρόφων, καλώντας τους να εφαρμόσουν πιστά τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του νοσήματος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα 78 εστίες του νοσήματος, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (70% των κρουσμάτων).

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο!
Επισημαίνεται ότι ο Καταρροϊκός Πυρετός (ΚΠ) του προβάτου είναι λοιμώδες νόσημα που προσβάλλει τα μηρυκαστικά, μεταδίδεται με έντομα (σκνίπες) και επιφέρει κυρίως μείωση της παραγωγικότητας των ζώων. Ο ιός του καταρροϊκού πυρετού ΔΕΝ μεταδίδεται σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο, ενώ τα παραγόμενα ζωικά προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή για τον καταναλωτή.
Στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, ορίστηκαν ζώνες ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την περιοχή που εντοπίστηκαν τα κρούσματα, ενώ παράλληλα, για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου, διενεργήθηκαν και διενεργούνται συστηματικά κλινικές εξετάσεις στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.
Επιπροσθέτως, γίνεται χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων/εντομοαπωθητικών στα ζώα, στις εγκαταστάσεις και στα μέσα μεταφοράς και εγκρίθηκε εθελοντικός εμβολιασμός κατά του οροτύπου 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, με αδρανοποιημένο εμβόλιο, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ και οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, παρακολουθούν την εξέλιξη της εξάπλωσης του νοσήματος και λαμβάνουν άμεσα τα αναγκαία κατά περίπτωση μέτρα πρόληψης και ελέγχου.
***
Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου μπορούν να επικοινωνούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
- Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου: Αικατερίνη Ντόντορου, 26510-87152
- Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας: Άγγελος Μανώλης, 26813-64451
- Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσπρωτίας: Κωνσταντίνος Μανώλης, 26653-60192
- Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων: Ευθαλία Οικονόμου, 26510-87159
- Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας: Θεοφάνης Φάης, 26820-31215