Ο οδοφωτισμός «σκόνταψε» και στο Ελεγκτικό Συνέδριο!

on .

ODOS DODONHS ODOFOTISMOS

Tελειωμό δεν έχουν οι… περιπέτειες του έργου που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών αντιπαραθέσεων και αντεγκλίσεων τους τελευταίους μήνες.
Και μπορεί να πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση, όμως ακόμα η υλοποίησή της συναντά «εμπόδια».
Αυτή τη φορά ήρθε το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει ότι υπάρχει κώλυμα στην υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί το έργο.
Στο Ελεγκτικό…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βαρβάρας Αγγέλη στην ιστοσελίδα «Typos – i», η Περιφέρεια Ηπείρου άσκησε προσφυγή η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί χθες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου και θα κριθεί ποιο θα είναι το επόμενο «βήμα» για το έργο του οδοφωτισμού, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 19,2 εκατ. ευρώ. Λόγω του υψηλού προϋπολογισμού στάλθηκε εξάλλου για έλεγχο. Σε δηλώσεις του πάντως στην ίδια ιστοσελίδα ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης χαρακτήρισε ως «τυπική» την υπόθεση με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Πού βρήκε πρόβλημα
Το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε το Ελεγκτικό και δεν έδωσε «πράσινο φως» για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού ήταν ότι η ένταξη του έργου, στην υλοποίηση του οποίου αποσκοπεί η σύναψη της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης, δεν προκύπτει στα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια της χρηματοδοτικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου το πρόγραμμα ELENA αποτελεί τον μηχανισμό τεχνικής βοήθειας.
Η συγκεκριμένη χρηματοδοτική σύμβαση υπογράφηκε το 2016 και περιελάμβανε τέσσερα μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων και την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, που, εκτός από το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου, περιλάμβανε και το δημοτικό δίκτυο Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε οι Δήμοι Αρταίων και Ηγουμενίτσας αποχώρησαν από το έργο, ενώ μπήκε ο Δήμος Ιωαννιτών.
«Σίριαλ» δίχως τέλος
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η προγραμματική σύμβαση Δήμου Ιωαννιτών – Περιφέρειας Ηπείρου για την υλοποίηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού της πόλης έχει εγκριθεί μεν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, όχι όμως και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το οποίο δεν την ψήφισε την πρώτη φορά, ενώ σε δεύτερη συνεδρίασή του μέσα στο καλοκαίρι ενέκρινε πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να αναλάβουν το έργο οι υπηρεσίες του Δήμου.
Στο μεταξύ, εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία ωστόσο βασίστηκε σε σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών! Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα «σίριαλ» το τέλος του οποίου αργεί ακόμα, όπως δείχνουν τα πράγματα, να φανεί στον ορίζοντα!