Στο επίκεντρο η ενίσχυση της τσίμας και η διαχείριση ιχθυοπληθυσμών της λίμνης

on .

TSIMA HMERIDA 10 9 2020

• Η ενίσχυση του πληθυσμού της τσίμας και η διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της Παμβώτιδας ήταν το θέμα ημερίδας που έγινε προχθές στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» με διοργανωτή τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωολογίας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών
Η Ημερίδα στόχο είχε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, αλλά και τους τοπικούς φορείς, σχετικά με τη σημερινή κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών της Παμβώτιδας και ειδικότερα του ενδημικού είδους της τσίμας. Όπως τονίστηκε, η ηπειρώτικη τσίμα (Pelasgus epiroticus) αποτελεί ενδημικό είδος της Λίμνης Παμβώτιδας, δηλαδή το είδος συναντάται μόνο σε αυτήν και πουθενά αλλού στον κόσμο και αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα από τα βασικά αλιεύσιμα είδη της περιοχής.
Σήμερα οι πληθυσμοί της έχουν καταρρεύσει και το είδος κρίνεται ως Κρισίμως Κινδυνέυον είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), εξαιτίας των ανθρωπογενών πιέσεων που δέχεται ολόκληρο το οικοσύστημα της Παμβώτιδας τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι η προστασία και η διαχείριση των πληθυσμών της τσίμας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια βιοποικιλότητα του πλανήτη.
Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας Φίλιππος Φίλιος, ενώ ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Βασίλη Γοργόλη, Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου με αρμοδιότητα στα θέματα Αθλητισμού και Απασχόλησης και τον Βασίλη Βλέτσα, Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Πρωτογενούς Τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Βασίλη Κουρούτου, Βιολόγου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, και της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Ζωολογίας (Τ.Β.Ε.Τ./Παν. Ιωαννίνων) από την κ. Όλγα Γκρίζη (Βιολόγο) και τον κ. Ιερεμία Χουσίδη (Βιολόγο, Υποψήφιο Διαδάκτωρα), στις οποίες παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του έργου. Η Ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του κ. Ιωάννη Λεονάρδου, επιστημονικά υπεύθυνου του έργου, ενώ ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες καθώς η ημερίδα ανέδειξε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την ιχθυοπανίδα της λίμνης.