Τα Γιάννενα… αναδεικνύουν το Οθωμανικό παρελθόν!

on .

OTHOMANIKA LOYTRA

Φανερό παντού στα Γιάννενα, κυρίως όμως στο ιστορικό τους κέντρο, είναι το πολυπολιτισμικό «πρόσωπο» που είχε στο παρελθόν η πόλη, στην οποία έχουν συνυπάρξει επί αιώνες ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ και η Εβραϊκή θρησκεία.
Τα μνημεία των Εβραίων είναι ελάχιστα σήμερα, δεν ισχύει όμως το ίδιο με εκείνα των Οθωμανών, τα οποία είναι διάσπαρτα στην παλιά πόλη με επίκεντρο το Κάστρο. Κι ενώ στη γειτονική Τουρκία μετατρέπουν εκκλησίες και μοναστήρια από μουσεία σε τεμένη, εμείς, σεβόμενοι την ιστορία αυτού του τόπου, εξακολουθούμε να αναδεικνύουμε τα κατάλοιπα των επί 500 χρόνια κατακτητών της Ηπείρου!
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η αποκατάσταση του Οθωμανικού Λουτρού (Χαμάμ) στο Κάστρο, το οποίο θα είναι στο μέλλον επισκέψιμο για το κοινό, όχι όμως με την αρχική του χρήση. Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνεται στην ευρύτερη παρέμβαση της δημιουργίας Πάρκου Πολιτισμού στο Κάστρο.
Έργο 1.25 εκατ. ευρώ!
«Αποκατάσταση και ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο Ιωαννίνων σε επισκέψιμο μνημείο», είναι ο πλήρης τίτλος της πράξης που με αόφαση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.250.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησής του είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού, χαρακτηρισμένο ήδη από το 1925 ως μνημείο, είναι από τα πρωιμότερα οθωμανικά μνημεία που έχουν διασωθεί μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων και συνδέεται άμεσα με την περιοχή της ΒΑ Ακρόπολης. Είναι εμβαδού 290 τ.μ. στερεωμένο, αναστηλωμένο, αποκατεστημένο, επισκέψιμο και λειτουργικό μαζί με τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του διαμορφωμένο με πλακόστρωση.
Οι παρεμβάσεις
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας, το έργο θα εκτελεσθεί με βάση την εγκεκριμένη αναστηλωτική μελέτη εφαρμογής, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο από το κοινό, χωρίς ωστόσο να αποκαθίσταται η αρχική του χρήση ως λουτρού. Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εργασίες καθαρισμού από τη βλάστηση, αποκατάστασης και ανακατασκευής τμημάτων του χώρου, η κατασκευή και τοποθέτηση διαδρόμων πρόσβασης του κοινού (συμπεριλαμβανομένων ΑμεΑ), καθώς και δράσεις προβολής, όπως η έκδοση πληροφοριακού υλικού και η διοργάνωση εκδηλώσεων.
Ικανοποίηση Δήμου
Ο Δήμος Ιωαννιτών χαιρετίζει την ένταξη του έργου ανάδειξης του Οθωμανικού Λουτρού του Κάστρου στο ΕΣΠΑ, υπενθυμίζοντας με ανακοίνωσή του ότι η υποβολή του έργου είχε γίνει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που εγκρίθηκε και υπογράφηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων που συνεργάστηκαν πριν την υποβολή της πρότασης και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το έργο θα ξεκινήσει σύντομα. Όπως τόνισε, «το Κάστρο αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού των Ιωαννίνων. Οφείλουμε να το αναδείξουμε. Εκτιμώ ότι γίνεται η αρχή ώστε τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει ένα ανοιχτό, ένα ζωντανό Πάρκο Πολιτισμού».
Υπενθυμίζεται ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» έχει ενταχθεί ήδη το έργο «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων» με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης αποτελεί μέρος του Πάρκου Πολιτισμού.