Αγώνας με τον χρόνο για να πάνε οι μάσκες στα σχολεία

on .

 PAIDIA SXOLEIO MASKES

Στα θρανία επιστρέφουν από Δευτέρα οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων καθώς ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, η οποία είναι φέτος πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία τους στις 8:15 π.μ. και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει επίσης επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ, επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία, διανομή μάσκας ανά μαθητή, έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της, ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς.
Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.
Το πρόγραμμα Ελισάφ
Παρών σε αγιασμούς διάφορων σχολικών μονάδων της πόλης θα είναι τη Δευτέρα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Πιο συγκεκριμένα, στις 9.15 π.μ. θα πάει στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, στις 11 π.μ. στο συγκρότημα της Ακαδημίας, στις 11.30 π.μ. στο 4ο Λύκειο και στις 12 μ. στο 7ο Λύκειο.
Σήμερα οι μάσκες
Σήμερα αναμένεται να διανεμηθούν στα σχολεία της Ηπείρου οι μάσκες οι οποίες θα μοιραστούν τη Δευτέρα στους μαθητές όλων των βαθμίδων. Μάχη με το χρόνο έδωσε η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους, προκειμένου να είναι οι μάσκες στα σχολείο με το «πρώτο κουδούνι» σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει αναλάβει. Για την περιοχή μας το αντίστοιχο φορτίο αποστάλθηκε χθες το απόγευμα.
Ο διαγωνισμός που προκήρυξε η ΚΕΔ έκλεισε στις 3 Σεπτεμβρίου με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο την επόμενη ημέρα και στις 8 Σεπτεμβρίου πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων. Ξεκίνησε λοιπόν ένας κανονικός αγώνας δρόμου προκειμένου να γίνει η προμήθεια των 5.000.000 μαθητικών μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Κινητοποίηση χθες…
Στο μεταξύ, κινητοποίηση έγινε χθες το μεσημέρι στα Γιάννενα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου (φωτό).
Η συγκέντρωση έγινε στο Δημαρχείο και οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου. Σε σχόλιό του το ΕΚΙ τονίζει τη συμπαράστασή του «στον δίκαιο αγώνα των σχολικών καθαριστριών, γονέων και εκπαιδευτικών για την ασφαλή και ομαλή λειτουργιά των σχολικών μονάδων τρεις μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς». Παράλληλα εξαπολύει επίθεση στον Μ. Ελισάφ για θέματα όπως το 28ο Νηπιαγωγείο και η τοποθέτηση σχολικών καθαριστριών στον Δήμο.
Τέλος, για πρωτόγνωρες συνθήκες μπροστά στις οποίες βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι παρουσιάστηκαν την 1η Σεπτεμβρίου στις σχολικές τους μονάδες κάνει λόγο ο αναπλ. αιρετός ΚΥΣΠΕ και δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος. «Δυστυχώς, το διάστημα του καλοκαιριού στη χώρα μας δεν έγινε τίποτα απολύτως και τώρα η κυβέρνηση μετακυλύει τις δικές της ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές», τονίζει, μεταξύ άλλων σε ανοιχτή του επιστολή.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ