Αλλαγές ενόψει στους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON MONADA ASA 3 17 9 19

• Αν και στην Ήπειρο η διαχείριση των Απορριμμάτων έχει πάρει το δρόμο της με τη λειτουργία -έστω μετά προβλημάτων- του Φορέα Διαχείρισης, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.

Το άναρχο τοπίο προβληματίζει Περιφερειάρχες (που έχουν αναλάβει την υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων) αλλά και Δημάρχους, οι οποίοι ωστόσο φαίνεται να προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική το ζήτημα.
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. με έγγραφο του Προέδρου της Απόστολου Τζιτζικώστα προτείνει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται η λειτουργία ενός μόνο ΦΟΔΣΑ σε κάθε Περιφέρεια με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, με τους Δήμους να κατέχουν το 60% των μετοχών και τις Περιφέρειες το 40%, με την πρόβλεψη Πρόεδρος του Δ.Σ. να είναι ο εκάστοτε Περιφερειάρχης, προφανώς για να αποφεύγονται οι «συγκρούσεις» ανάμεσα στους δημάρχους.
Η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους τους Δημάρχους, οι οποίοι ετοιμάζουν δική τους πρόταση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που διαπιστώνονται σε περιοχές της χώρας.
Τις τελικές αποφάσεις θα κληθεί να λάβει ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να βρει τη χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις ανάμεσα στους αιρετούς, αλλά και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι Φορείς Διαχείρισης.
Σήμερα το τοπίο με τους φορείς έχει αρκετές ιδιομορφίες: Στην περιφέρεια Αττικής ρόλο ΦΟΔΣΑ έχει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στον οποίο πρόεδρος είναι ο εκάστοτε περιφερειάρχης. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες δύο περιφέρειες, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων. Αντιθέτως, η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος, διαθέτουν έναν ΦΟΔΣΑ στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της κάθε περιφέρειας. Σε κάποιες άλλες περιφέρειες όμως, όπως στη Δυτική Μακεδονία, ο ΦΟΔΣΑ έχει μορφή ανώνυμης εταιρείας. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, υπάρχει ένας κεντρικός ΦΟΔΣΑ ο οποίος όμως δεν καλύπτει όλη την περιφέρεια, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου λειτουργούν περισσότεροι του ενός ΦΟΔΣΑ, όπως στη Θεσσαλία. Στην Ήπειρο λειτουργεί πλέον ένας ΦΟΔΣΑ, όμως αν υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις θα επηρεάσουν και τη δική του διοικητική – μετοχική σύνθεση.