Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ «ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟ

on .

GKOGKAS XRHSTOS

• Ένας ακόμη Γιαννιώτης της «παλιάς σχολής», που τον χαρακτήριζε η έντονη διάθεση συμμετοχής και προσφοράς στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης και όχι μόνο, «έφυγε» από τη ζωή.
Ο Χρήστος Γκόγκας την Κυριακή άφησε την τελευταία του πνοή και χθες τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου, τον οποίο για πολλά χρόνια υπηρέτησε ως Επίτροπος.
Ο μεταστάς ήταν μια έντονη προσωπικότητα. Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ως δάσκαλος στα σχολεία που υπηρέτησε σε δύσκολες εποχές, το ίδιο όμως και ως συνταξιούχος για περισσότερα από τριάντα χρόνια προσφέροντας ανιδιοτελώς υπηρεσίες στην κοινωνία της Ηπείρου, αλλά και στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Όλο αυτό το διάστημα ήταν τακτικός συνεργάτης του «Πρωινού Λόγου» δημοσιεύοντας άρθρα και έρευνες για θέματα εκπαίδευσης, εθνικής αντίστασης, εκκλησιαστικά αλλά και Βορειοηπειρωτικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα- Αλία της Αλβανίας για τα χωριά καταγωγής των Εθνικών Ευεργετών Κωνσταντίνου και Ευαγγέλου Ζάππα, το Λάμποβο και Απόστολου Αρσάκη, τη Χοταχόβα.
Γεννήθηκε στη Βουλιάστα και είχε την ατυχία να μείνει ορφανός σε ηλικία μόλις 13 χρόνων, όταν οι ναζί εκτέλεσαν τον πατέρα και τον παππού του στο Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας το 1943, γεγονός που τον ανάγκασε να γίνει ο προστάτης και το στήριγμα της οικογένειάς του.
Σπούδασε στην Ακαδημία, υπηρέτησε σε πολλά σχολεία και διετέλεσε και Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης. Μετά τη συνταξιοδότησή του δραστηριοποιήθηκε έντονα στις οργανώσεις Εθνικής Αντίστασης, ενώ για χρόνια συμμετείχε στη Διοίκηση των Αγαθοεργών Καταστημάτων και υπήρξε επίτροπος επί αρχιερατείας Θεοκλήτου στην Ενορία Περιβλέπτου. Ήταν από τους λίγους που όχι μόνο είχαν αποφασιστικό λόγο, αλλά και γνώριζαν σημαντικές λεπτομέρειες για τα Κληροδοτήματα. Τη σημαντική του προσφορά, αναγνώρισε κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ιωαννίνων π. Θωμάς Ανδρέου που εκπροσωπούσε τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο.
Συγκινητικός ήταν και ο αποχαιρετισμός που του απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ Ιωαννίνων κ. Γ. Μπαφατάκης, που αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσφορά του στις Αντιστασιακές Ομάδες, αλλά και στην έκδοση της εφημερίδας «Εθνική Αντίστασις».
• Ο «Π.Λ.» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, τα δύο παιδιά , τις νύφες του και τα τέσσερα εγγόνια του. Στη μνήμη του κατέθεσε χρηματικό ποσό στα συσσίτια της Ενορίας Περιβλέπτου.