Ο Σπύρος Ριζόπουλος μίλησε για τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης

on .

RIZOPOYLOS SPYROS

• Στη 18η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών με συμμετοχή παραγόντων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη έλαβε μέλος ο Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου».
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ξενοφοβία σε χώρες που δεν έχουν παράδοση ενσωμάτωσης -όπως για παράδειγμα η Ελλάδα- έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: δεν έχει γίνει κατανοητό από τους τοπικούς άρχοντες το γεγονός ότι θα πρέπει να είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την διαδικασία ενσωμάτωσης, γιατί ακόμα λειτουργούν με την ψευδαίσθηση ότι αυτό με κάποιο μαγικό τρόπο θα σταματήσει ή θα το διαχειριστεί το κράτος χωρίς δική τους εμπλοκή. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά τα οποία τα βιώσαμε και στην Ήπειρο όπως για παράδειγμα οι διαφωνίες για την τοποθέτηση των δομών ή η δυστοκία συνεννόησης μεταξύ δήμων και Περιφέρειας.
Το συγκεκριμένο συμβαίνει, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο, επειδή οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και ειδικότερα σε περιοχές άκρως εσωστρεφείς όπως η Ήπειρος έχουν αντιληφθεί τις δομές ως μια θεσμική διαδικασία «παρκαρίσματος» των μεταναστών και των προσφύγων και όχι ως στάδιο για την περαιτέρω ενσωμάτωσή τους με οργανωμένα χρονοδιαγράμματα και υποστήριξη.