Το Έπος του ’40 μας δείχνει το δρόμο

on .

ANDREAS KONITSHS 2

• «Το Έπος του 1940-1941 συνεχίζει να λάμπει στο στερέωμα. Και να μας δείχνει το δρόμο. Τον δρόμο που οδηγεί στο μεγαλείο και στην δόξα και που θα συνεχίσει να φωτίζει ολόκληρη την Οικουμένη», αναφέρει σε μήνυμά του για τη σημερινή Εθνική Επέτειο ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.
Ο Μητροπολίτης τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα είχε μια αντάξια των περιστάσεων ηγεσία, που είχε έγκαιρα προετοιμάσει το Έθνος. «Η τότε Κυβέρνηση και οι Ηγήτορες του Στρατού- σημειώνει- σιωπηλά και αθόρυβα, είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, εν τω μέτρω βεβαίως του δυνατού, για την αντιμετώπιση του εχθρού, ο οποίος, άλλωστε, δεν έκρυβε τις προθέσεις του.
Και η Εκκλησία, υπό την Ηγεσία του μεγάλου εκείνου Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, σκέπασε στοργικά κάτω από τις φτερούγες της, «ως η όρνις τα νοσσία εαυτής», τον Λαό και τον Στρατό, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, την μεγάλη αξία που έχει η ενότητα της Πίστεως, και η συναλληλία Πολιτείας και Εκκλησίας.
Έτσι απλά, αλλά αποφασιστικά, γράφτηκε το Έπος του 1940 – 41, το οποίο είναι και θα μένη αιώνια δόξα της Ελλάδος και της Οικουμένης, όσο κι’ αν οι τότε σύμμαχοί μας παρασπόνδησαν και κατάφωρα μας αδίκησαν. Και σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας αγρυπνούν ακλόνητες στις επάλξεις του Εθνικού Χρέους. Και αν, ο μη γένοιτο, το απαιτήσουν οι ταραγμένοι καιροί μας, τα σημερινά Ελληνόπουλα, πάλι «με το χαμόγελο στα χείλη» θα απαντήσουν στις όποιες προκλήσεις».