Στ. Καλογιάννης: Ανησυχώ βαθιά για το μέλλον της Παμβώτιδας…

on .

KALOGIANNHS STAYROS

• Τη βαθιά του ανησυχία για το μέλλον της λίμνης Παμβώτιδας εκφράζει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. και πρ. υπουργός Σταύρος Καλογιάννης σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» με αφορμή πρόσφατο σχετικό άρθρο του πρ. προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αριστείδη Σωτηριάδη.
Ο κ. Καλογιάννης σχολιάζει τόσο το θέμα των αναχωμάτων στη λίμνη, όσο και του περίφημου Προεδρικού Διατάγματος, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την καθυστέρησή του, ενώ επαναλαμβάνει ότι έχει ζητήσει να γίνει ειδική συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την Παμβώτιδα.
Η επιστολή
Στην επιστολή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σχετικά με την προστασία και το μέλλον της Παμβώτιδας:
«Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της 22ας Οκτωβρίου 2020 της εφημερίδας σας, δημοσιεύθηκε επιστολή του αγαπητού κ. Αριστείδη Σωτηριάδη, με τίτλο “SOS εκπέμπει η Παμβώτιδα!”. Επιτρέψτε μου να επισημάνω αρχικώς ότι η θραύση των αναχωμάτων, την οποία ο κ. Σωτηριάδης προτείνει ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λίμνη, δεν αρκεί. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τις τελευταίες δεκαετίες, ασκούν υπέρμετρες πιέσεις στο οικοσύστημα της Παμβώτιδας, η οποία παρουσιάζει ελλειμματικό ισοζύγιο. Τα προβλήματα οξύνονται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και σε περιπτώσεις ανομβρίας.
Η θραύση των αναχωμάτων είναι ένα από τα εξεταζόμενα μέτρα. Με την ευκαιρία, θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε την πορεία σχετικής μελέτης που είχε αναθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Όμως ο εμπλουτισμός και η εξυγίανση της Παμβώτιδας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υδατικές ανάγκες του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθούν με οριστικό τρόπο. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου προτείνει λύσεις για την ύδρευση και άρδευση του λεκανοπεδίου, τον εμπλουτισμό και την εξυγίανση της Παμβώτιδας.
Σε ό,τι αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) προστασίας της λίμνης, επισημαίνω αρχικά ότι υπήρξαν κατά καιρούς διάφορες εκδοχές του, επί των οποίων είχα εκφράσει τις απόψεις μου. Τώρα αναμένουμε την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης που εκπονείται με φορέα το Υπ. Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε ένα νέο σχέδιο ΠΔ. Ξεκαθαρίζω ότι ούτε αυτό, από μόνο του, θα σώσει τη λίμνη, όποια κι αν είναι η τελική μορφή του. Είναι όμως υποχρεωτική η έκδοσή του, έναντι της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, και αναγκαία, ώστε να τεθούν κανόνες για την προστασία της (μέσω καθορισμού όρων και περιορισμών δόμησης, χρήσεων γης, κλπ). Η απαράδεκτη καθυστέρηση έκδοσης του ΠΔ οφείλεται κυρίως στον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η προηγούμενη Κυβέρνηση Σύριζα - ΑΝΕΛ.
Κύριε Διευθυντά,
Θα ήθελα να ενημερώσω για μία ακόμη φορά, τόσο τον κ. Σωτηριάδη όσο και τους αναγνώστες σας, ότι ως μέλος της Επιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, έχω καταθέσει πρόταση να συζητηθεί το θέμα της Παμβώτιδας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε όλες τις πτυχές του και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ώστε να επιταχυνθούν οι απαραίτητες δράσεις για την αντιμετώπισή του.
Επειδή λοιπόν ανησυχώ βαθιά για το μέλλον της Παμβώτιδας, η οποία είναι συνυφασμένη με την τύχη της πόλης και του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, κινώ τις σχετικές διαδικασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας σφαιρικά το ζήτημα.
Σας ευχαριστώ.
Σταύρος Ελ. Καλογιάννης