Λένε όχι στην «αξιοποίηση» του παλιού λατομείου της Πεδινής!

on .

LATOMEIO PEDINH

• Αντιδράσεις προκαλεί στην περιοχή της Πεδινής η απόπειρα της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει το παλιό λατομείο της περιοχής σε χώρο μετατροπής του υπολείμματος από την επεξεργασία απορριμμάτων σε κομπόστ, αντί να το αποκαταστήσει πλήρως, όπως επιθυμούν τοπικοί φορείς και κάτοικοι.
Το ζήτημα φέρνουν στη δημοσιότητα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα» Δημήτρης Νάστος και Στέφανος Σίντος τονίζοντας πως οι κάτοικοι του Μπιζανίου είναι αντίθετοι στα σχέδια του Δήμου.

Σχεδιασμοί εν κρυπτώ
Για μελέτη αποκατάστασης του παλιού λατομείου Πεδινής, την οποία η Δημοτική Αρχή έκανε εν κρυπτώ, χωρίς να ρωτήσει καν την τοπική κοινωνία και το τοπικό συμβούλιο τι αποκατάσταση θέλει, κάνουν λόγο στην ανοιχτή επιστολή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημ. Νάστος και Στεφ. Σίντος πρόεδροι, την οποία υπογράφουν επίσης σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας και των τοπικών κοινοτήτων της Δ.Ε. Πεδινής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών».
Μετά, όπως αναφέρουν, διαπίστωσε ότι την αποκατάσταση δεν μπορεί να την κάνει ο Δήμος και αποφάσισε να διαθέσει το χώρο, με μίσθωση, γιατί μόνο έτσι επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Τ
ο συμπέρασμα είναι ότι «δεν ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν το λατομείο, απλά προσπαθούν χωρίς καμία προδιαγραφή να δημιουργήσουν ένα νέο χώρο αποθήκευσης του υπολείμματος της επεξεργασίας των απορριμμάτων στο εργοστάσιο που αποκαλείται κομπόστ, που συσσωρεύεται τα δύο τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο επεξεργασίας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Είμαστε αντίθετοι…»
«Είμαστε ως τοπική κοινωνία κάθετα απέναντι και δεν θα το επιτρέψουμε», τονίζουν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι και υποβάλλουν μία σειρά από ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα, ρωτούν γιατί δεν ρωτήθηκε ποτέ η τοπική κοινωνία και έρχεται ως τετελεσμένο γεγονός, απαντώντας πως είναι παράτυπη η διαδικασία, καθώς έπρεπε να προηγηθεί απόφαση – γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου.
Επίσης ρωτούν γιατί ξανά η περιοχή της Πεδινής, προσθέτοντας: «Δεν ήταν αρκετό ότι για 50 χρόνια ήταν δίπλα σε μια χωματερή - χαβούζα που εξυπηρετούσε όλο το Λεκανοπέδιο. Δεν υπάρχουν άλλα ανενεργά λατομεία στο νομό ή στην Ήπειρο;». Ζητούν δε από τη Δημοτική Αρχή, αν θέλει να κάνει την αποκατάσταση του λατομείου, να την κάνει, αλλά όχι χρησιμοποιώντας το για την αποκατάσταση κομπόστ από σύμμεικτα απορρίμματα.
Σύμφωνα με τους κ.κ. Νάστο και Σίντο, η νομοθεσία προβλέπει μια σειρά από ειδικές προδιαγραφές στην περίπτωση χρήσης του κομπόστ τύπου Α σε εργασίες επίχωσης – αποκατάστασης εδάφους σε ανενεργά λατομεία. Καταλήγουν δε κάνοντας γνωστό πως οι κάτοικοι της Δ.Κ. Μπιζανίου μαζεύουν ήδη υπογραφές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην μεθόδευση αυτή.