Στην δημοσιότητα χθες ο οδηγός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

on .

eksoikonomw

• Στις 9 Δεκεμβρίου αντί για τις 30 Νοεμβρίου που ήταν προγραμματισμένο, θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», λόγω των παρενεργειών που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και των αιτημάτων του τεχνικού κόσμου – ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας – αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.
Ο τελικός οδηγός

του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, με ελάχιστες μόνο αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με την προδημοσίευση που έγινε πριν ένα μήνα.
Για να αποφευχθούν προβλήματα υπερφόρτωσης του συστήματος κατά την υποβολή των προτάσεων, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ανά περιφέρεια. Για την Περιφέρεια Ηπείρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 11 Δεκεμβρίου και μετά.
Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κάθε χρόνο θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

***
Αναλυτικά, το νέο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: Θεσσαλίας: 9 Δεκεμβρίου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων: 11 Δεκεμβρίου, Αττικής: 14 Δεκεμβρίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου: 16 Δεκεμβρίου, Δυτ. Ελλάδας: 18 Δεκεμβρίου, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου: 21 Δεκεμβρίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: 11 Ιανουαρίου 2021, Δυτ. Μακεδονίας: 13 Ιανουαρίου 2021, Κεντρικής Μακεδονίας: 15 Δεκεμβρίου.
Τέλος, οι αιτήσεις που αφορούν στις πολυκατοικίες μπορούν να υποβληθούν από τις 18 Ιανουαρίου 2021 και μετά.