Να ενημερωθεί η Πεδινή για την αποκατάσταση του λατομείου!

on .

kalogianni

• Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντάσσεται η αποκατάσταση του λατομείου της Πεδινής που δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα του κομπόστ που θα εναποτεθεί σ’ αυτό.

Όπως και να ‘χει, χρειάζεται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα με κριτήριο τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, η οποία πρέπει να ενημερωθεί πλήρως επί του θέματος.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η άποψη της παράταξης «Ιωάννινα_2023» για το θέμα του λατομείου, το οποίο δεν συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, η επικεφαλής της παράταξης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ως αντιπεριφερειάρχης είχε χειριστεί το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, επισκέφθηκε με τη δημοτική της ομάδα τόσο το παλιό νταμάρι της Πεδινής όσο και τη Μονάδα στο Ελευθεροχώρι.

Στη Μονάδα ΑΣΑ
Η κ. Καλογιάννη και οι συνεργάτες της ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για τη λειτουργία του εργοστασίου και την αποτελεσματικότητά του, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στον σχεδιασμό του, κάνοντας λόγο σε χθεσινή της ανακοίνωση για πλήρη και κατατοπιστική ενημέρωση.
«Ανταλλάχτηκαν απόψεις, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της μονάδας και δόθηκαν απαντήσεις», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η παράταξη ευχαριστεί και δημόσια τον Διευθυντή Λειτουργίας της Μονάδας Αριστοτέλη Φραντζή και όλους τους υπευθύνους για την ανταπόκρισή τους στο αίτημά της και για την αναλυτική ενημέρωση.

Πρώτα ενημέρωση
Σε δήλωσή της με αφορμή την επίσκεψη σε Πεδινή και Ελευθεροχώρι η Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε με έμφαση πως «η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική αντιμετώπιση της διαχείρισης τόσο των αστικών στερεών απορριμμάτων, όσο και των υγρών αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, αποτέλεσε κρίσιμο τομέα της θητείας μου ως αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη. Οι Δήμοι της Ηπείρου ωφελήθηκαν από τη λειτουργία των έργων που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε στην Περιφέρεια Ηπείρου προ διετίας και τα οποία λειτουργούν ήδη επιτυχώς (ή πρόκειται να παραδοθούν προς λειτουργία). Με αυτά τα έργα οι Ηπειρώτες δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα λόγω μη νόμιμης διαχείρισης των αποβλήτων και η κυκλική οικονομία εφαρμόζεται στην πράξη, προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος».
Καταλήγοντας, η κ. Καλογιάννη προτρέπει τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων «να ενημερωθεί για τη λειτουργία της μονάδας και για τα παραγόμενα υποπροϊόντα που προκύπτουν από την εκτελούμενη επεξεργασία σε αυτήν και στη συνέχεια να ενημερώσει τους συνδημότες μας για ποιόν λόγο και με ποιον τρόπο προτείνει την απoκατάσταση του λατομείου στην Πεδινή».

Επιστολή στον Δήμαρχο
Πάντως, η παράταξη «Ιωάσννινα_2023» έχει από μέρες στείλει επιστολή στον Μωυσή Ελισάφ σχετικά με το ζήτημα της αποκατάστασης του λατομείου Πεδινής.
Σ’ αυτήν τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «η αποκατάσταση, μερική ή ολική, πρέπει να έχει στόχο την επαναφορά (στο µέτρο του εφικτού) του τοπίου σε µία ικανοποιητική κατάσταση καθώς και τη μετεξέλιξή του σε χώρο κοινωφελών χρήσεων µε την ανάπτυξη πρασίνου, χώρου αθλοπαιδιών και αναψυχής καθώς και µε άλλες καινοτόµες περιβαλλοντικές λύσεις. Δηλαδή, να επιλεγεί, με ορθολογικά κριτήρια και σύμφωνα με το νόμο, η βέλτιστη λύση για την εξυπηρέτηση των κοινωφελών αναγκών και να αποδοθεί για χρήση στην τοπική κοινωνία».
Επισημαίνεται δε πως «κρίσιμος παράγοντας είναι η έγκυρη, έγκαιρη, κατατοπιστική και πλήρης ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας από τους υπεύθυνους χειριστές του θέματος, ώστε να γίνει αντιληπτό από όλους για ποιόν λόγο και με ποιον τρόπο θα γίνει η αποκατάσταση».