5,1 δισ. ευρώ για την Υγεία ενέκρινε το Ευρωπ. Κοινοβούλιο

on .

voula tsetsi

• «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνοντας έναν ενεργό ρόλο στα θέματα υγείας, κάνει ένα σημαντικό βήμα για να ξανακερδίσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους προς την Ευρώπη και τους θεσμούς της».
Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίζει σε δήλωσή της στον «Π.Λ.» η συμπατριώτισσά μας κ. Βούλα Τσέτση, Γεν. Γραμματέας των Οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα ψηφίστηκε το 4ο Πρόγραμμα Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προϋπολογισμό 5,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «αυτό το τεράστιο ποσό είναι το αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών ότι η Ευρώπη μέσα στην κρίση του κορωνοϊού χρειάζεται να ενισχύσει τα προγράμματα και τις πολιτικές υγείας».
Σύμφωνα με την κ. Βούλα Τσέτση - που είναι και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων - πριν την κρίση του κορωνοϊού τα θέματα υγείας ήταν αρμοδιότητα του κάθε κράτους μέλους και η Ευρώπη διέθετε κάποια κονδύλια για συγκεκριμένα προγράμματα, επισημαίνοντας πως «τα τρία προηγούμενα προγράμματα υγείας ήταν ύψους μεταξύ 312 και 450 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τώρα μιλάμε για 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο εμπεριέχονται και τα χρήματα όλων των προγραμμάτων υγείας όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το Πρόγραμμα Έρευνας (Horizon Europe) από το οποίο περίπου 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για θέματα επιστημονικών ιατρικών ερευνών. Αυτοί οι προϋπολογισμοί αποτελούν για τη χώρα μας τη χρυσή ευκαιρία, ώστε να αναβαθμίσει τον Δημόσιο Τομέα Υγείας σε όλα τα επίπεδα και να προσφέρει στον κάθε πολίτη την ιατρική περίθαλψη που του αξίζει».
Κλείνοντας, η Ηπειρώτισσα Γενική Γραμματέας (που ας σημειωθεί ότι είναι θυγατέρα του συνεργάτη μας Χρ. Τσέτση) τόνισε με έμφαση: «αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε να προωθήσει και να τριπλασιάσει το ποσό στο Πρόγραμμα Υγείας απ’ ότι αρχικά είχε προταθεί με μεγάλες δυσκολίες από το Συμβούλιο».