Η… τελική πράξη του δράματος ή η αρχή του στην παραλίμνιο;

on .

platania

• Ποτέ πια η παραλίμνιος των Ιωαννίνων, τουλάχιστον το πιο όμορφο τμήμα της από την Πλατεία Μαβίλη μέχρι το Πάρκο Κατσάρη, δεν θα είναι το ίδιο, καθώς ξεκίνησε το κόψιμο εκείνων των τεράστιων πλατάνων της που έχουν προσβληθεί από μεταχρωματικό έλκος.
Πρόκειται άραγε για την «τελική πράξη του δράματος», όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ή για την αρχή του; Ποιος ξέρει. Πάντως κανένας σήμερα δε μπορεί να εγγυηθεί ότι θα διασωθεί η υπόλοιπη συστάδα των εντυπωσιακών δέντρων που συνέθεταν ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό στην πιο γραφική περιοχή της πόλης.
Το σίγουρο είναι ότι η νόσος του μεταχρωματικού έλκους δεν έφτασε μόνη της στην Παραλίμνιο και το Κάστρο, αλλά προφανώς μεταφέρθηκε με εργαλεία που χρησιμοποιούνται για εργασίες κλαδέματος, περιποίησης πρασίνου ή εκσκαπτικά μηχανήματα κ.λ.π., τα οποία δεν είχαν απολυμανθεί. Κι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι εδώ και τουλάχιστον δύο – τρία χρόνια είχε σημάνει ο κώδωνας του κινδύνου για τα πλατάνια της παραλιμνίου λόγω εξάπλωσης της ασθένειες στον Νομό Ιωαννίνων. Κάποιοι λοιπόν απ’ όσους εργάστηκαν στην περιοχή την τελευταία διετία δεν πήραν τα ενδεικνυόμενα μέτρα κι εδώ έχει ευθύνη και ο Δήμος που γνώριζε το πρόβλημα από καιρό!

Ξεκίνησε η κοπή
Αυτή τη στιγμή η σωτηρία του μεγαλύτερου μέρους της παραλίμνιας συστάδας των πλατάνων αποτελεί την προτεραιότητα του Δήμου, όπως τονίζεται σε χθεσινή του ανακοίνωση και σ’ αυτό αποσκοπεί η άμεση κοπή και απομάκρυνση των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από τη θανατηφόρο για τα δέντρα ασθένεια.
Η κοπή των δέντρων στην Παραλίμνιο ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες ενώ παράλληλα εξετάζεται ο τρόπος για την αποκατάσταση της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, συνολικά θα κοπούν 14 δέντρα στην παραλίμνια ζώνη της πόλης, αν και αυτά μπορεί να είναι μόνο η αρχή.
Την επόμενη χρονιά θα φανεί αν έχουν προσβληθεί και άλλα πλατάνια, οπότε θα συνεχιστεί η κοπή με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για την εικόνα της παραλιμνίου.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημερινά δέντρα φυτεύτηκαν δίπλα στη λίμνη τις δεκαετίες του 30 και του 40, είναι δηλαδή μέσης ηλικίας 80 ετών περίπου!

Πρόκειται για δράμα…
«Είναι η τελική πράξη του δράματος αλλά και μία προσπάθεια για να σώσουμε τα υπόλοιπα πλατάνια της παραλιμνίου. Κανένας δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με την εικόνα αυτή όμως αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου στο πιο όμορφο κομμάτι της πόλης, στο στολίδι της πόλης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Γιώργος Σαούγκος σημείωσε ότι η νόσος του μεταχρωματικού έλκους στην παραλίμνια ζώνη εντοπίστηκε φέτος για πρώτη φορά και σε διάσπαρτα σημεία. «Κάνουμε την επέμβαση αυτή προκειμένου να αποφύγουμε την επέκταση και χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα καθώς βλέπουμε σε άλλα χωριά όπως η Πλατανιά και οι Λογγάδες να έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα πλατάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την αποκατάσταση του τοπίου και τις νέες φυτεύσεις έκανε γνωστό ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν μπορούν να φυτευθούν νέα πλατάνια. Έτσι θα γίνει επιλογή ειδών που προσομοιάζουν ενώ σημείωσε ότι η φύτευση νέων δέντρων θα ξεκινήσει άμεσα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ