ΒΑΣ. ΒΛΕΤΣΑΣ: Πρωτογενής τομέας και Περιβάλλον σε προτεραιότητα

on .

BLETSAS ELISAF 23 11 2020

• «Βασική προτεραιότητα αλλά και ανάγκη για την περιοχή αποτελεί η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, ενώ στη συνέχεια αναλυτικό απολογισμό για τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον, τη λίμνη, αλλά και τις Λαϊκές αγορές έκανε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.
Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα λοιπόν ανέφερε ότι ο σχεδιασμός ξεκίνησε σχεδόν από μηδενική βάση, ενώ όπως είπε η υποστήριξη των αγροτών στη διάρκεια της πανδημίας είναι αναγκαία όσο ποτέ. «Προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα τους στο μέτρο του δυνατού, στα καθημερινά τους προβλήματα τόσο τους χειμερινούς μήνες όσο και το καλοκαίρι», ανέφερε και περιέγραψε αναλυτικά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο τα ανταποδοτικά τέλη που ψηφίστηκαν την προηγούμενη χρονιά μειώθηκαν για τις αγροτικές μονάδες από 30% έως 70%, ανάλογα την περίπτωση.
Ο κ. Βλέτσας στάθηκε και στην αξιοποίηση της δημοτικής γεωργικής περιουσίας, σημειώνοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν δημοτικές εκτάσεις για αγροτική χρήση και για αυτό τον λόγο ήδη έχει αποσταλεί έγγραφο στις τοπικές κοινότητες ζητώντας τους να γνωμοδοτήσουν θετικά, να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν νέους ανθρώπους που καταθέτουν σοβαρές προτάσεις ώστε να ενοικιάσουν και να επενδύσουν σε δημοτική γη...».
Δράσεις για τη λίμνη
Όσον αφορά τις δράσεις του Δήμου για την Παμβώτιδα ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Φορέα, αλλά και στο κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που στάθμευσε στο πάρκο Λιθαρίτσια για ένα μήνα περίπου δίνοντας την δυνατότητα να το επισκεφτούν πάνω από 1.000 μαθητές της πόλης.
Και… παρεμβάσεις
Σχετικά με την προστασία της λίμνης ο κ. Βλέτσας αναφέρθηκε, στις ενέργειες που έχει προβεί η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνοψίζονται ως εξής:
- Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκ περιτροπής και για όλο το 24ωρο, πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες περιφρούρησης του περιβάλλοντος του Δήμου Ιωαννιτών με την συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας της Δημοτικής Αστυνομίας και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, με σκοπό την αποφυγή της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ζωικών και στερεών αποβλήτων.
- Καθαρισμός ρεμάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να μην καταλήγουν στην Λίμνη Παμβώτιδα διάφορα φερτά υλικά.
-Αποκατάσταση αυτοσχέδιων χωματερών πέριξ της Λίμνης στην περιοχή της Παμβώτιδας και του Περάματος.
-Έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΙ μηχανισμός για τον έλεγχο απόρριψης λυμάτων στα όμβρια.