Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ

on .

mitsitakis

• Τη μετατροπή των συμβάσεων των ιατρών που υπηρετούν σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από ορισμένου σε αορίστου χρόνου ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας έτσι εμπράκτως το τεράστιο έργο που προσφέρουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η μετατροπή των συμβάσεων θα γίνει με την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε να απορροφηθούν όλοι όσοι σήμερα υπηρετούν σε ΜΕΘ. Την ανακοίνωση έκανε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, μεταξύ των οποίων ήταν και της 6ης ΥΠΕ, ο κ. Ιωάννης Καρβέλης.
«Είναι μια δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις ΜΕΘ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μια πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μια αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων μονάδων εντατικής θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Διπλασιασμός ΜΕΘ
Όσον αφορά τις ΜΕΘ, σήμερα είναι ανεπτυγμένες 1.242, όταν πριν την πανδημία ήταν 557. Στην 6η ΥΠΕ, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Διοικητής Ιωάννης Καρβέλης, το σύνολο των κλινών ΜΕΘ ανέρχονται σε 129 ενώ προ πανδημίας ήταν 65. Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί 529 απλές κλίνες COVID και 55 κλίνες ΜΕΘ- COVID, ενώ προστίθενται συνεχώς νέες κλίνες ΜΕΘ για COVID. O κ. Καρβέλης έκανε ειδική αναφορά στη βελτίωση της κατάστασης που σημειώνεται στα Γιάννενα προσθέτοντας ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μπορεί να εξυπηρετεί πλέον και ασθενείς που προέρχονται και από περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Νάουσα και η Κοζάνη.

Προσλήψεις και χρηματοδότηση
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δύο άλλα θέματα: Τον αριθμό των εργαζομένων και τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά σήμερα τις 100.000, όταν προ πανδημίας ήταν 88.690. Η χρηματοδότηση δε από 3,8 δισ. ευρώ, φέτος μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί 4,8 δισ. ευρώ. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», τόνισε.

Την επόμενη εβδομάδα τα νεότερα…
Σχετικά με το σχεδιασμό των επόμενων ημερών, είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερος όγκος επιδημιολογικών δεδομένων. «Βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέων σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες “στο κόκκινο”».

Επίδομα για όλους…
Κι ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις Μονάδες Λοιμώξεων γιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινές μάχες για να σώσουν ζωές, προκύπτει ζήτημα με την χορήγηση επιδόματος σε όσους έχουν εμπλακεί στη διαχείριση και νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ζητά όπως το επίδομα αυτό να δοθεί στο σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ των εργαζομένων. «Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι μια αρραγής αλυσίδα, που κάθε κρίκος είναι πολύτιμος. Το σύνολο των εργαζομένων -παρά τα θεσμοθετημένα πόστα- είναι πάντοτε σε ετοιμότητα να καλύψει αντίστοιχης ειδικότητας κενά ή ανάγκες όπου αυτές προκύψουν. Την πραγματικότητα αυτή απέδειξε η αυθόρμητη εθελοντική προσφορά κάλυψης των αναγκών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης από υγειονομικό προσωπικό άλλων νοσοκομείων από όλη τη χώρα, την οποία ο ίδιος επαινέσατε και δημοσίως», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΓΝΙ.