Παραλίγο να του… κατεδαφίσουν το σπίτι στο χωριό εξαιτίας της Πολεοδομίας!

on .

poleodomia

• Πόσο δύσκολο είναι για μία υπηρεσία που χειρίζεται σημαντικά θέματα να κάνει σωστά τη δουλειά της για να μην προκύπτουν προβλήματα και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες;
Κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο… Ωστόσο, κανείς σήμερα δε μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτε, όπως αποδεικνύει η περιπέτεια που επί σειρά ετών έζησε ηλικιωμένος συμπολίτης μας εξαιτίας της Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, με αφορμή τη στέγη που κατασκεύασε σε σπίτι του σε χωριό. Η στέγη ήταν αυθαίρετη, την τακτοποίησε μέσω του σχετικού νόμου, κόντεψε όμως να δει το σπίτι του να κατεδαφίζεται από τις… αβλεψίες της υπηρεσίας!

Η επιστολή
Με γλαφυρό τρόπο περιγράφει ο γαμπρός του ηλικιωμένου την περιπέτεια που έζησε και εκείνος και η οικογένειά του ώσπου να διασφαλιστεί η σωτηρία του οικήματός του στο χωριό. Αναφέρει λοιπόν τα ακόλουθα:
«Tον Ιούνιο του 2016 ο πεθερός μου έλαβε ειδοποίηση από την Πολεοδομία Ιωαννίνων για πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ περίπου για κατασκευή αυθαίρετης στέγης από τσίγκο σε οίκημά του σε χωριό του Δήμου Μετσόβου. Η Υπηρεσία έστειλε το ίδιο έγγραφο στην ΔΟΥ Ιωαννίνων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.
Ξεκινήσαμε λοιπόν άμεσα τη διαδικασία νομιμοποίησης του αυθαιρέτου, το οποία υπήχθη στον Νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων στις 4 Μαΐου του 2017, δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο μετά. Πληρώσαμε όλα τα σχετικά παράβολα κι έγινε κανονικά η νομιμοποίηση. Ωστόσο, έπειτα από ένα δίμηνο, πηγαίνοντας ο πεθερός μου για ανάληψη χρημάτων στην τράπεζα, διαπίστωσε, προς δυσάρεστη έκπληξή του, ότι του είχαν κατασχέσει από το λογαριασμό ένα ποσό που έφτανε σχεδόν τα 11.000 ευρώ!
Επί ένα τρίμηνο διαβουλευόμασταν με την Πολεοδομία για το λόγο της κατάσχεσης των χρημάτων, ώσπου αυτή έστειλε έγγραφο στη ΔΟΥ ενημερώνοντας ότι έχουν πληρωθεί όλα τα παράβολα για το αυθαίρετο και πως έγινε η νομιμοποίησή του, ζητώντας να επιστραφούν τα κατασχεθέντα χρήματα. Πράγματι, έπειτα από δύο ημέρες το ποσό μπήκε ξανά στον λογαριασμό του πεθερού μου. Ανακουφιστήκαμε καθώς πιστέψαμε ότι τελείωσε η «περιπέτεια», όμως κάναμε λάθος!
Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου κοινοποιήθηκε στον παππού, ηλικίας 82 ετών σήμερα, με επιστολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση απόφαση κατεδάφισης για το κτίριο στο χωριό (αρ. πρωτοκόλλου 125932)! Η απόφαση κοινοποιούνταν επίσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών (Διεύθυνση Πολεοδομίας) και στον Δήμο Μετσόβου.
Γιατί έγινε αυτό; Επειδή η Πολεοδομία Ιωαννίνων… δεν απάντησε ποτέ σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης με ημερομηνία 28/5/20 με το οποίο ζητούσε επικαιροποίηση του πίνακα των προς κατεδάφιση τελεσίδικων αυθαιρέτων κτισμάτων της περιοχής μας. Η Αποκεντρωμένη ζητούσε απάντηση το αργότερο ως τις 12/6/20. Ήταν λοιπόν επόμενο, να λάβει απόφαση κατεδάφισης για τα εν λόγω αυθαίρετα, παρόλο που θα μπορούσαν κι αυτοί να στείλουν μία επιστολή στους ιδιοκτήτες ζητώντας κι από εκείνους ενημέρωση για τυχόν τακτοποίησή τους πριν προχωρήσουν στο γκρέμισμα.
Επισκεπτόμενος την Πολεοδομία με την απόφαση της κατεδάφισης, η Προϊσταμένη εξεπλάγην και τηλεφώνησε στην Αποκεντρωμένη. Ακολούθησε επίσκεψή μου στην Αποκεντρωμένη, όπου έδωσα τα σχετικά έγγραφα της τακτοποίησης του αυθαιρέτου στο χωριό. Εκείνοι έστειλαν επιστολή στην Πολεοδομία και ακολούθησε απάντησή της πως όντως έχει τακτοποιηθεί το κτίσμα (ακίνητο 53, αριθμός φακέλου 5427).
Με άλλα λόγια, απαιτήθηκε όλη η παραπάνω διαδικασία, με ξόδεμα κόπου και χρόνου και με ψυχολογική επιβάρυνση του ηλικιωμένου πεθερού μου και όλων των υπολοίπων μελών της οικογένειας για να επιλυθεί το ζήτημα με την αυθαίρετη στέγη στο κτίσμα του χωριού.
Ως πολίτης λοιπόν αναρωτιέμαι: Επιτρέπεται τέτοια ταλαιπωρία στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε; Kαι αφού την περάσαμε, χάθηκε να μας πουν έστω μέσω επιστολής μία συγνώμη από την «ξεχασιάρα» Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών; Όσο για την Προϊσταμένη της, ή είναι πολύ καλή και κάποιοι το εκμεταλλεύονται ή κάτι άλλο συμβαίνει…
Ας προσπαθήσουν μόνο να φανταστούν τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν άνθρωπο 82 ετών ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με απόφαση κατεδάφισης του σπιτιού του. Αυτό αρκεί…
Ε.Γ.»