Έρχεται το σχέδιο ανάπλασης για το Πάρκο Πυρσινέλλα!

on .

gianniotiko saloni

 Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα παρουσιαστεί η διαχειριστική μελέτη για την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα που ολοκληρώνουν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.
Μετά την παρουσίασή της και αφού πάρει το «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, θα αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση της ανάπλασης του Πάρκου. Αυτό τόνισε χθες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον χώρο, ο οποίος για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό καθαρίζεται και ευπρεπίζεται ώστε να είναι ασφαλής και επισκέψιμος από τους Γιαννιώτες.
Eργασίες καθαρισμού
Εργασίες σε όλη την έκταση του Πάρκου Πυρσινέλλα, ενός από τους σημαντικότερους «πνεύμονες» πρασίνου της πόλης, πραγματοποιούν αυτές τις μέρες συνεργεία του Δήμου αλλά και ιδιώτης και η εικόνα του έχει αλλάξει ριζικά. Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε πως η παρουσία συνεργείων του Δήμου θα είναι μόνιμη ωσότου να ξεκινήσει η συνολική παρέμβαση για την ανάπλαση του Πάρκου.
Σε δηλώσεις του ο Μ. Ελισάφ, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο μαζί με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, τόνισε χαρακτηριστικά: «Υλοποιούμε μία σειρά παρεμβάσεων καθαρισμού και αποκατάστασης των διαδρομών ώστε ο χώρος να είναι ασφαλής για τους πολίτες. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχίζεται σε καθημερινή βάση ώστε να διατηρηθεί καθαρός. Οι πολίτες που επισκέπτονται τον χώρο μπορούν να μας επισημαίνουν τα προβλήματα ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα και αποτελεσματικά».
Το σχέδιο ανάπλασης
Όσον αφορά στο σχέδιο ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα, η Δημοτική Αρχή πριν λίγους μήνες το είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο αυτής είχαν κατατεθεί προτάσεις από τις δημοτικές παρατάξεις, από φορείς αλλά και πολίτες που αξιολογήθηκαν και ορισμένες έχουν ενταχθεί στην τελική πρόταση.
Αναφερόμενος στη διαχειριστική μελέτη την οποία έχουν ετοιμάσει οι υπηρεσίες του Δήμου, ο Δήμαρχος τόνισε πως «πρόκειται για μία πρόταση που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αθλητικούς χώρους και παιδικές χαρές, αξιοποίηση της λίμνης, δημιουργία χώρου για πολιτιστικές δράσεις καθώς και την αξιοποίηση του οικήματος ως χώρου καφενείου- εστιατορίου. Όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».
Χωρίς το στρατόπεδο…
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία πρόθεση παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου, γι’ αυτό και η διαχειριστική μελέτη για το Πάρκο θα περιλαμβάνει τις δυνατότητες μιας μελλοντικής διασύνδεσης των δύο χώρων.
Όπως σημείωσε ο κ. Ελισάφ, «στη μελέτη υπάρχουν οι δυνατότητες σύνδεσης του Πάρκου με το στρατόπεδο Βελισσαρίου όπως και με το τμήμα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού. Δυστυχώς, έχουμε την οριστική απάντηση της κυβέρνησης ότι το στρατόπεδο, ως ένα από τα ενεργά στρατόπεδα της χώρας δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Ήταν από τα πρώτα αιτήματα που είχα θέσει στον πρωθυπουργό, ακολούθησαν συζητήσεις με το υπουργείο Άμυνας και η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Έτσι, η μελέτη έχει την δυνατότητα σύνδεσης αλλά είναι κάτι που παραπέμπεται στο μέλλον».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ