Πρωτοποριακή επιτυχημένη επέμβαση στην ΩΡΛ Κλινική του Πανεπ. Νοσοκομείου

on .

GIATROS XEIROYRGOS ORL

• Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πιέζει δραματικά τα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινές μάχες για καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς.
Σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο λοιπόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία μια ακόμη επιτυχημένη πρωτοποριακή ιατρική πράξη στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, υπό τον Καθηγητή κ. Γιώργο Ψυχογιό, που έλαβε χώρα τηνΠαρασκευή, αποδεικνύοντας τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Βορειοδυτικής Ελλάδος.
Όπως κάνει γνωστό ο Καθηγητής της ΩΡΛ πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΓΝΙ για πρώτη φορά στη βορειοδυτική Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με τοπική αναισθησία, αφαίρεση λίθου (πέτρας) του υπογνάθιου σιελογόνου αδένα με τη βοήθεια ειδικού σιαλενδοσκοπίου και μηχανήματος υπερηχογραφίας υψηλής ανάλυσης.
Σύμφωνα με τον κ. Ψυχογιό «η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει την ολική αφαίρεση της πέτρας με διατήρηση της λειτουργίας του σιελογόνου αδένα, ενώ απαλλάσσει τον ασθενή από ενοχλητικά συμπτώματα όπως το οίδημα (πρήξιμο) και πόνο του αδένα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Αντιθέτως, η κλασσική θεραπεία απαιτεί χειρουργείο με ολική αναισθησία και αφαίρεση του αδένα οπότε χάνεται και η σημαντική λειτουργία παραγωγής σάλιου».
Η επέμβαση, όπως επεξηγεί ο χειρουργός έγινε με τα σιαλενδοσκόπια της εταιρίας Storz, που είναι λεπτά ημιάκαμπτα ενδοσκόπια με διάμετρο μόλις 1,1 χιλιοστού και κανάλι εργασίας μισού χιλιοστού, τα οποία έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. «Η σύγχρονη υπερηχογραφία, με κεφαλές υψηλής ανάλυσης, επιτρέπει τη διάγνωση της πέτρας και την ακριβή θέση της στον αδένα διευκολύνοντας τον σωστό προγραμματισμό του χειρουργείου.

Επίσης επιτρέπει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, τον έλεγχο της σωστής αφαίρεσης συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενή», αναφέρει ο κ. Ψυχογιός και ευχαριστεί τις εταιρίες Storz και Siemens για τον επαγγελματισμό τους και την εποικοδομητική συνεργασία.
Ο καθηγητής κλείνει με αισιόδοξο μήνυμα τονίζοντας ότι «παρά τις δυσκολίες που μας προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που αφορούν όλα τα πεδία της Ωτορινολαρυγγολογίας».