Μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς μανταρινιών

on .

MANTARINIA

• Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους παραγωγούς μανταρινιών και γενικότερα των εσπεριδοπαραγωγών, και αφορούν στη συγκομιδή και στη διάθεση των προϊόντων τους, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και για τις εξαγωγές κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝ.ΑΛ Χρήστος Γκόκας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως τονίζει, οι παραγωγοί μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, με αποτέλεσμα τις χαμηλές τιμές της αγοράς, αλλά και το πάγωμα των εξαγωγών λόγω του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες αλλά και Ευρωπαϊκές, ιδιαίτερα της Ισπανίας, που διαθέτουν τα ίδια προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και με τα πορτοκάλια και τις άλλες ποικιλίες μανταρινιών που θα ακολουθήσουν. Επιπλέον, όπως αναφέρει, η έξαρση της πανδημίας και του lockdown, έφερε υποκατανάλωση, η εστίαση δεν λειτουργεί και η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει. Ενώ κυκλοφορούν φθηνά μανταρίνια από τρίτες χώρες, των οποίων, λόγω της κακής ποιότητάς τους, απαγορεύτηκε η είσοδος σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Γκόκας καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να τοποθετηθεί σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών αλλά και γενικότερα των εσπεριδοειδών, που αφορούν στη διάθεση των προϊόντων τους στην εσωτερική αγορά, αλλά και στις εξαγωγές, σε σχέση και με την ανταγωνιστικότητα των τιμών.