Αλλάζει άρδην το «τοπίο» για τα ανταποδοτικά τέλη!

on .

kadoi

• Με τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, στην αυριανή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Ωστόσο, σύντομα αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα, ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος της ανακύκλωσης, με τον νέο νόμο που είναι σε διαβούλευση και θα τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά.
Το «τοπίο» λοιπόν μεταβάλλεται και είναι σαφές πως και ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να προσαρμόσει τις αποφάσεις του στις παραμέτρους του νέου αυτού νομοσχεδίου, όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο πολιτικός μηχανικός Τ.Ε. Δημήτρης Μακρής, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Αλλάζει το «τοπίο»
Συγκεκριμένες παραμέτρους του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση παρουσιάζει ο κ. Μακρής στην επιστολή του σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο για τον Δήμο Ιωαννιτών να τις γνωρίζει καθώς θα ασχοληθεί αύριο με τα ανταποδοτικά τέλη. Γράφει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Πληροφορήθηκα ότι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δ.Σ. την Τετάρτη (2/12) περιλαμβάνεται και ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών. Θέλω να υπενθυμίσω στους Δημοτικούς Συμβούλους μας, ότι καλό είναι να λάβουν υπόψιν και την σύντομη εφαρμογή του νέου νόμου για την ανακύκλωση κατά το 2021 το οποίο βρίσκεται προς διαβούλευση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.
Με το νομοσχέδιο αυτό τίθενται οι βάσεις για τη εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω» ή «κερδίζω όσο διαχωρίζω». Θεσπίζεται ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο οι Δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με το πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με το πόσα από αυτά ανακυκλώνει και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ισχύει σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, σε όλες τις νέες οικοδομές, με την έναρξη ισχύος του νόμου, θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση δημιουργίας τεσσάρων χωριστών ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί) και για το λόγο αυτό σε κάθε νέο κτίριο θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος χώρος για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Εξάλλου, σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρέπει να εξασφαλισθεί κοινόχρηστος χώρος εντός ή εκτός του κτιρίου για τη συλλογή και αποθήκευση τουλάχιστον δύο ρευμάτων αποβλήτων, με την τοποθέτηση κατάλληλων περιεκτών.
Από τον Σεπτέμβριο του 2021 επίσης όλα τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν κάδους για τη χωριστή συλλογή: α. Χαρτιού β. συσκευασιών γ. αποβλήτων τροφίμων. Οι Δήμοι υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων αυτών, καθώς και να λειτουργήσουν τα πράσινα σημεία τους και να φροντίσουν για την συλλογή τους.
Εύχομαι να τα γνωρίζουν αυτά και πολλά αλλά που αναφέρει το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και αναμένουμε τα αποτελέσματα της αυριανής συνεδρίασης».