Ένταση και προσαγωγές χθες για την αποτροπή συγκεντρώσεων

on .

antarsiaa

• Ένταση σημειώθηκε χθες το πρωί, 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην περιοχή των Εξαρχείων όταν αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κρότου λάμψης για να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους που κρατούσαν πανό. Εξάλλου, με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ είχαν απαγορευθεί οι δημόσιες συναθροίσεις όπως και στην περίπτωση της επετείου του Πολυτεχενίου.
Το μεσημέρι φοιτητές στην Πατησίων άνοιξαν πανό και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν και κλείστηκαν σε κτίριο στη Στοά Φέξη, ενώ κάτοικοι των Εξαρχείων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία της Αστυνομίας. Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στον τόπο της δολοφονίας, αλλά παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της Αστυνομίας. Παράλληλα, έγιναν δεκάδες προσαγωγές ατόμων που επιχείρησαν να πλησιάσουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.
Οι αντιδράσεις
4 Κρεσέντο καταστολής και παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα Εξάρχεια σε κατεχόμενη ζώνη», ενώ απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες επισημαίνοντας ότι «η μνήμη δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα».
4 Νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζητώντας την απελευθέρωση όσων έχουν προσαχθεί επειδή θέλησαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος.
4 Βολές κατά του πρωθυπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή τη στάση της αστυνομίας και τις προσαγωγές πολιτών κάνοντας λόγο για «Ορμπανοποίηση της Ελλάδας».