Παραμένει το χάσμα για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης!

on .

APORRIMMATOFORA SMA

• Μεγάλο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου και σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων όσον αφορά στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και το κόστος που αυτή θα έχει για τους εμπλεκόμενους ΟΤΑ.
Αυτό αποδεικνύεται από την προσφυγή που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου αυτός των Ιωαννιτών, ο

οποίος παράγει και τη μισή ποσότητα του συνόλου των σκουπιδιών της Περιφέρειας. Η προσφυγή είναι κατά της πρόσφατης απόφασης του ΦΟΔΣΑ μέσω της οποίας έδωσε «πράσινο φως» στη μελέτη και τους όρους δημοπράτησης των ΣΜΑ. Το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή, απομένει να φανεί στη συνέχεια!

Ο Μωυσής Ελισάφ
Την απάντηση από την Αποκεντρωμένη θα περιμένει ο Δήμος Ιωαννιτών για να δει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνει, όπως ανέφερε χθες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Εμείς θεωρούμε ότι και η επιστολή που στάλθηκε από τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ στα ερωτήματα που είχαμε θέσει δεν απαντά ουσιαστικά στα θέματα που τέθηκαν αλλά ο διάλογος πρέπει να παραμείνει ζωντανός ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους συμπολίτες μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως οι διαφωνίες του Δήμου Ιωαννιτών δεν αφορούν μόνο στη μελέτη για την δημοπράτηση των ΣΜΑ αλλά και στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. «Υπάρχει ένα χάσμα για τον τρόπο που πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν στεκόμαστε μόνο στη μελέτη που έχει προβλήματα», σημείωσε. Επανέλαβε, δε, ότι όταν όλοι θέλουν να βρουν λύση δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα επιμείνει στο διάλογο τόσο με την Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ όσο και με τους υπόλοιπους Δήμους της Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης
Επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες και ο Χρήστος Ντακαλέτσης με την ιδιότητα όχι του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου αλλά του Δημάρχου Δωδώνης, όπως διευκρίνισε. Ο κ. Ντακαλέτσης τάχθηκε κατά της τακτικής των προσφυγών, διαβεβαιώνοντας πως ο Δήμος του δεν πρόκειται να κινηθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο. Έκανε δε γνωστό ότι έχει αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και θεμάτων του ΦοΣΔΑ, όπως των σταθμών μεταφόρτωσης και της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης σημείωσε πως «το ζήτημα δεν είναι το πώς θα μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας αλλά αυτό να γίνεται με χαμηλό κόστος και με δεδομένη την προστασία του περιβάλλοντος» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ο Φορέας έχει δείξει ότι μπορεί… γιατί ο Φορέας εμείς είμαστε, δεν είναι μόνο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του. Πιστεύω ότι εφόσον προκύψουν δεδομένα μπορούν να επανέλθουν και να επανασυζητηθεί η υπόθεση, δεν είναι κάποιο ταμπού».