Τα Γιάννενα... μπαίνουν στον «χάρτη» της δωρεάς οργάνων

on .

DOREA ORGANON DHMARXEIO

 Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ανθρώπου σε άνθρωπο από τη δωρεά οργάνων, δηλαδή μοσχεύματος που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς ο οποίος το έχει ανάγκη.
Παρόλα αυτά, στη χώρα μας οι δότες είναι μέχρι σήμερα λίγοι και ο αριθμός τους πρέπει και μπορεί να αυξηθεί, γιατί είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που χρειάζονται μοσχεύματα για να επιβιώσουν. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν για να αυξηθούν οι δωρητές οργάνων και στην περιοχή μας όπου δεκάδες ασθενείς κάθε χρόνο παραπέμπονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για μεταμόσχευση; Πάνω απ’ όλα ενημέρωση κι αυτός είναι ο βασικός στόχος της εκστρατείας που θα λάβει χώρα στα Γιάννενα μέσα στην χρονιά που διανύουμε. Για τις ανάγκες της ο Δήμος Ιωαννιτών ενώνει δυνάμεις με το Π.Γ.Ν.Ι., τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Αστικό ΚΤΕΛ.

Δράσεις ενημέρωσης
Ολόκληρη τη χρονιά θα «τρέξει» η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την αξία της δωρεάς οργάνων που ισοδυναμεί με δωρεά ζωής. Ήδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο έχουν ξεκινήσει εκπομπές οι οποίες μεταδίδονται κάθε Τρίτη στις 12 μ. με σκοπό τον διάλογο με τους πολίτες για τη δωρεά οργάνων. Το πρόγραμμα συντονίζει ο Διευθυντής ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θανάσης Κιτσάκος.
Αφίσες, εξάλλου, τοποθετούνται σε όλους τους δημόσιους χώρους ενώ γίνεται σχετική ενημέρωση στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ. Η κεντρική εκδήλωση της εκστρατείας θα λάβει χώρα 16 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Παράλληλα, με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς θα αναπτυχθεί σειρά δράσεων στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, ενώ θα κατατεθεί πρόταση για την δημιουργία Διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος για τις μεταμοσχεύσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η Οργανωτική Επιτροπή
Τις δράσεις για τη δωρεά οργάνων συντονίζει Οργανωτική Επιτροπή την οποία αποτελούν ο Αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, η Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Άννα Μπατιστάτου, ο Καθηγητής Χειρουργικής Μιχάλης Μήτσης, ο Καθηγητής της ΜΕΘ Βασίλης Κουλούρας, η Επίκουρη Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ, η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεφρολογίας Ευαγγελία Ντουνούση, η Διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Νένα Μουσαφίρη, ο Διευθυντής ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθανάσιος Κιτσάκος, ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευάγγελος Κωσταδήμας και ο Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Θα πρωτοστατήσουμε...»
Ενημέρωση για την εκστρατεία έγινε χθες από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν σ’ αυτή, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο Ιωαννίνων. Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, «με την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης η πόλη μπορεί με τη βοήθεια του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου μας και του άξιου υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων μας και των φορέων της να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος που αφορά στην επιβίωση χιλιάδων συνανθρώπων μας και πολλών συμπολιτών μας».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η δωρεά οργάνων μπορεί όχι μόνο να αλλάξει δραματικά την ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας αλλά και να κρατήσει στη ζωή πολλούς ασθενείς και ιδιαίτερα παιδιά με αιματολογικά νοσήματα.

Αυξάνουν οι ανάγκες
Από την πλευρά της η επίκ. Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ επικεντρώθηκε στην δωρεά του μυελού των οστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τρεις στους δέκα ασθενείς με οξεία λευχαιμία θα βρουν συμβατό δότη στην οικογένειά τους, όμως η ζωή των υπολοίπων επτά εξαρτάται από τους εθελοντές δότες. Όπως είπε, μάλιστα, κάθε χρόνο πάνω από 20 ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα παραπέμπονται από την Αιματολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι. για αλλογενή μεταμόσχευση. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνονται οι συνθήκες μεταμόσχευσης, όλο και περισσότεροι ασθενείς και σε μεγαλύτερη ηλικία θα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μεγάλα κέντρα προσέλκυσης δοτών. Η τράπεζα εθελοντών δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» με 120.000 δότες από τους οποίους 115 βρέθηκαν συμβατοί και έχουν δωρηθεί τα μοσχεύματά τους και το Κέντρο Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή» με 70.000 δότες, από τους οποίους έχουν δωρηθεί 142 μοσχεύματα. Ωστόσο, η κ. Χατζημιχαήλ είπε πως η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 300.000 δότες ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται αλλογενή μεταμόσχευση να βρίσκει μόσχευμα από τη χώρα μας. «Με τη δράση του Δήμου Ιωαννιτών ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες της πόλης μας να γίνουν δότες μυελού των οστών και να χαρίσουν ζωή σε ένα συνάνθρωπό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έλλειμμα ενημέρωσης
Η χώρα μας έχει αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν πολλά χρόνια, επισήμανε ο Διευθυντής του ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι.. «Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να μπει στον ευρωπαϊκό χάρτη δωρεάς οργάνων», ανέφερε ο Θαν. Κιτσάκος και πρόσθεσε: «Στο ΤΕΠ θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε να προχωρούμε σε λήψη οργάνων από δωρητές με μη πάλλουσα καρδιά. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει και λήψη γίνεται μόνο στις ΜΕΘ. Με κάποια μηχανήματα και το κατάλληλο προσωπικό μπορούμε να το υλοποιήσουμε». Όσο για τους λόγους που αποτρέπουν τους Έλληνες από την δωρεά οργάνων, είπε ότι υπάρχει έλλειμμα σωστής ενημέρωσης.
Τέλος, ο Πρόεδρος της «Αστικό ΚΤΕΛ» Στέφανος Μουστακλής σημείωσε πως «η μεταμόσχευση είναι το μεγαλύτερο δώρο από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι η ελπίδα για ζωή» και διαβεβαίωσε πως η εταιρία «θα σταθεί δίπλα στον Δήμο σε αυτή του την πρωτοβουλία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα μέσα που διαθέτει για να την προβάλλει».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ