Κατολισθήσεις, πλημμύρες και προβλήματα στην Ήπειρο

on .

KAMPOS DODONHS PLHMMYRES

• Από τους πιο υγρούς αντίστοιχους μήνες των τελευταίων δεκαετιών είναι ο φετινός Ιανουάριος, στη διάρκεια του οποίου έχουν πέσει στην περιοχή μας τριπλάσια ποσά βροχής απ’ τον μέσο όρο.
Ήταν ήδη η κατάσταση δύσκολη, με τις επίμονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αυξήθηκαν τα προβλήματα σε όλη την Ήπειρο, με πλημμύρες καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθιζήσεις και κατολισθήσεις εξαιτίας των οποίων κλείνουν δρόμοι.

Τριπλάσιες βροχές...
Εξαιρετικά βροχερός αποδεικνύεται ο μήνας που διανύουμε, καθώς στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων έχουν πέσει τριπλάσια ποσά νερού από τον μέσο όρο του. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία από το Εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Άρη Μπαρτζώκα, μέχρι στιγμής έχει ρίξει τον Ιανουάριο 375 χιλιοστά βροχής, τη στιγμή που ο μέσος όρος του είναι τα 125 χιλιοστά! Μιλάμε για ποσότητα αυξημένη κατά 300%! Σύμφωνα δε με τον καθηγητή, «σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως το έδαφος είναι πλέον κορεσμένο»!
Μάλιστα, θα έχουμε και συνέχεια. Σήμερα και αύριο βελτιώνεται ο καιρός, όμως από Παρασκευή επιστρέφουν οι βροχές! Όσο για τη θερμοκρασία, θα σημειώσει από σήμερα «βουτιά», με τη μέγιστη να μην ξεπερνά σήμερα και αύριο τους 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου! Αιτία της πτώσης οι βορειοδυτικοί άνεμοι που θα φυσήξουν το διήμερο στην περιοχή μας, οι οποίοι θα είναι κατά περιόδους ισχυροί.

Πολλά τα προβλήματα
Πολλά προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τόσο στον Νομό Ιωαννίνων όσο και την υπόλοιπη Ήπειρο, σε πεδινές κυρίως περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, στον Νομό μας καταγράφηκαν χθες καταπτώσεις βράχων και φερτών υλικών σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Παράλληλα, στα πολύ ορεινά έκλεισαν δρόμοι λόγω χιονοπτώσεων. Για τον αποχιονισμό και την αποκατάσταση της βατότητας του οδικού δικτύου δούλευαν χθες 30 περίπου μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.
Όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο, μεγάλο τμήμα του έχει μετατραπεί σε λίμνη, κυρίως οι εκτάσεις εκατέρωθεν της Εγνατίας Οδού. Δρόμοι και χωράφια έχουν βρεθεί κυριολεκτικά κάτω από το νερό, αφού τα αποστραγγιστικά δίκτυα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιο όγκο βροχής.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στην υπόλοιπη Ήπειρο με τα πλημμυρικά φαινόμενα να κυριαρχούν. Πιο συγκεκριμένα, από τις έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τόσο ο κάμπος των Φιλιατών όσο και οι παραποτάμιες περιοχές του Καλαμά.
Στο χωριό Κορύτιανη έχουν πλημμυρίσει σπίτια, ενώ όλη η περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη. Η γέφυρα που ενώνει έξι χωριά με τον δρόμο προς Ηγουμενίτσα έκλεισε χθες από την Αστυνομία, για την ασφάλεια των πολιτών. Αρκετές επίσης είναι οι καταπτώσεις βράχων, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών.
Προβλήματα καταγράφηκαν το τελευταίο διήμερο και από την υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα, που προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στην Δ.Ε. Φαναρίου του Δήμου Πρέβεζας. Στην περιοχή επενέβησαν συνεργεία της Περιφέρειας Ηπείρου τα οποία εκτέλεσαν εργασίες αποκατάστασης της κοίτης του.