Να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση οι αρμοδιότητες για τη Λίμνη

on .

LIMNH KALAMIA 22 7 15

• Την άμεση θεσμοθέτηση του προεδρικού διατάγματος για την Λίμνη Παμβώτιδα, αλλά και τη μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων για αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προτείνει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας.
«Η επί 10 χρόνια εμπειρία των ΠΔ με την Λίμνης μας- αναφέρει μεταξύ άλλων- έδειξε πως η θεσμοθέτησή τους δεν αγγίζει το πραγματικό της πρόβλημα. Όλα σχεδόν τα ΠΔ με βάση την οδηγία 92|43|ΕΟΚ για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο οικοσυστημάτων με το όνομα Natura 2000 αναφέρονται σε κανόνες προστασίας και διαχείρισης της Βιοποικιλότητας. Αλλά το πρόβλημα της Παμβώτιδας δεν είναι διαχειριστικό αλλά δομικό. Ένα ΠΔ που θέλει να προσταστεύσει μία βιοποικιλότητα που νοσεί, δεν προσφέρει προστασία. Για να προστατεύσεις και να διαχειριστείς κάτι πρέπει αυτό το κάτι να υπάρχει στην σωστή του ολότητα. Πρώτιστη αποστολή λοιπόν όλων μας, είναι η επαναφορά της Λίμνης μας στην φύση. Καθήκον μας είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ν’ ανταποκρίνεται στην ποικιλία της ζωής που υπήρχε στην λίμνη μας. Τότε και μόνο τότε έχει νόημα η έννοια της προστασίας».
Ο κ. Βλέτσας συνεχίζοντας προσθέτει ότι «η καθυστέρηση του καθορισμού των χρήσεων γης και όλων των υπολοίπων ρυθμίσεων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προστασία του λιμναίου συστήματος» και τάσσεται υπέρ της μεταβίβασης της αρμοδιότητας όλων των ζητημάτων προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας ότι «Σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών ενώνει δυνάμεις με όλους τους φορείς και συγκροτημένα κάνει μια προσπάθεια περιορισμού των «βλαβερών» συνηθειών των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται δίπλα στην Λίμνη».