Για Δημαρχείο θέλει ο Μ. Ελισάφ το παλιό κτίριο της οδού Δομπόλη

on .

ELISAF MHTSOTAKHS 27 1 21

• Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος χθες και ο Μ. Ελισάφ, ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό.
Μάλιστα ο δήμαρχος Ιωαννίνων είχε την ευκαιρία να θέσει στον Κυρ. Μητσοτάκη το αίτημα του Δήμου για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην Δομπόλη, το οποίο σήμερα ανήκει στην ΕΤΑΔ και τελευταία βρίσκεται ξανά στην τοπική επικαιρότητα για το πού θα πρέπει να καταλήξει, προκειμένου να αξιοποιηθεί.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής είναι η συγκέντρωση και συστέγαση όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Ελισάφ, αν παραχωρηθεί στο Δήμο, να ανακατασκευαστεί για να γίνει το νέο δημαρχιακό μέγαρο.
Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, με τον Πρωθυπουργό να δίνει συγχαρητήρια για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η έξαρση του ιού από το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Για την Ημέρα Μνήμης
«Είναι χαρά μου αυτή την τόσο συμβολική και ξεχωριστή ημέρα να υποδέχομαι τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην πατρίδα μας», είπε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον κ. Ελισάφ.
Κατά τη συζήτηση, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στα οποία περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι οι οποίοι καταδιώχθηκαν και εξολοθρεύθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο κ. Ελισάφ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την ιστορία των ισραηλιτικών κοινοτήτων της Ηπείρου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε όσους επέζησαν της θηριωδίας των Ναζί, ανάμεσά τους και η 97χρονη σήμερα θεία του, Χρυσούλα Ελιασά.
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του, τον περασμένο Ιούνιο, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ, όπου στις πλάκες των Δίκαιων των Εθνών βρίσκεται χαραγμένο και το όνομα της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, αδελφής της γιαγιάς του Πρωθυπουργού, η οποία συγκαταλέγεται στους δεκάδες Έλληνες που με πράξεις μεγάλης γενναιότητας διέσωσαν Εβραίους.
Άλλωστε, η Ελλάδα από το 2005 αποτελεί πλήρες μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και έχει αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, να διατηρήσει στη συλλογική μνήμη τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Φέτος μάλιστα, η χώρα μας αναλαμβάνει για πρώτη φορά την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας.