«Όχι» στις ανεμογεννήτριες λέει και ο Δήμος Δωδώνης!

on .

AIOLIKO PARKO

• Σε δύσκολη υπόθεση εξελίσσεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ήπειρο, παρά το θετικό προηγούμενο με το πάρκο στον Κασσιδιάρη, το οποίο βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου και έγινε με τη συγκατάθεσή τους.
Οι επόμενες προτάσεις χωροθέτησης συστάδων ανεμογεννητριών έχουν συναντήσει «τοίχο», τόσο στην περίπτωση του πάρκου κοντά στη λίμνη Πηγών Αώου για το οποίο είπε «όχι» ο Δήμος Ζαγορίου, όσο και σ’ αυτό που προτείνεται στο όρος Λάκμος, το οποίο απέρριψε ως πρόταση ο Δήμος Μετσόβου, ενώ σειρά παίρνουν και εκείνα που έχουν χωροθετηθεί στα όρη του Σουλίου. Κι εδώ ο Δήμος Δωδώνης εμφανίζεται αρνητικός, με το Δημοτικό του Συμβούλιο να στέλνει μέσω της τελευταίας του συνεδρίασης το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη».
Δύο αιολικοί σταθμοί
Το σώμα ασχολήθηκε με το αίτημα της εταιρείας GAIACOM ΕΠΕ για γνωμοδότηση επί των χρήσεων γης, προκειμένου να προχωρήσουν δύο αιολικοί σταθμοί, στα όρια του Δήμου Δωδώνης. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο αιτήματα σχετίζονται με επενδυτικά σχέδια πρώτον, για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 117,6 MW στη θέση «Όρη Σουλίου» - «Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν) - Κακούρι» των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου και δεύτερον, για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 140,0 MW στη θέση «Θεσπρωτικά Όρη – Ζαρκορράχη - Προφ. Ηλίας – Αλογομάνδρα - Τσούκκα Μελίσσι – Σπηλιά - Λαμπούση» των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού.
Κατηγορηματικό «όχι»!
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης τάχθηκε κατηγορηματικά απέναντι στους δύο αιολικούς σταθμούς, με την επισήμανση πως δεν είναι αντίθετο συλλήβδην στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αν αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επίσης, αποφάσισε ότι καμία δημοτική έκταση δεν θα παραχωρηθεί για αντίστοιχα έργα, εκτός αν υπάρχει η τοπική συναίνεση, ενώ όπως γίνεται γνωστό από σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος θα επιδιώξει «να αναγνωρίσει την κυριότητα επί των δημοσίων εκτάσεων στα όριά του, ώστε να μην έχει μονομερώς το Δασαρχείο το δικαίωμα να παραχωρεί εκτάσεις για τέτοιες επενδύσεις».
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης είπε πως αν τεθεί από την πολιτεία θέμα για το υψομετρικό όριο εγκατάστασης αιολικών σταθμών, ο Δήμος Δωδώνης θα επιδιώξει το όριο εγκατάστασης ανεμογεννητριών να οριστεί από τα 1000 μ. και πάνω. Πρόταση που θα κατατεθεί και προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη με θέμα συζήτησης τις ΑΠΕ υπό την προεδρία του κ. Ντακαλέτση.
Τα επιχειρήματα
Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του για τους δύο αιολικούς σταθμούς που σχεδιάζεται να έχουν 21 και 25 ανεμογεννήτριες αντίστοιχα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία βιομηχανικών τύπου πάρκων, για τους οποίους πρόκειται να ανοιχθούν χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο και γενικότερα θα επιφέρουν σοβαρή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Από την άλλη, σημείωσε πως θα αλλοιωθούν ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, ιστορικοί τόποι και μονοπάτια της περιοχής, ενώ η ντόπια χλωρίδα και πανίδα θα υποστούν πιέσεις ή και απώλειες λόγω των εκχερσώσεων. Ισχυρίστηκε δε πως και η μελισσοκομική δραστηριότητα της περιοχής θα επηρεαστεί αρνητικά από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών.
Η εισήγηση του Τ. Τόκα
Ο Δήμος Δωδώνης να πει όχι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός των ορίων του ζήτησε και ο σύμβουλος της «Λαϊκή Συσπείρωσης» Τάσος Τόκας κατά την τοποθέτησή του στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως ανέφερε, «ο Δήμαρχος και ως πρόεδρος της ΠΕΔ, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία και να επικοινωνήσει με τους όμορους Δήμους Πρέβεζας και Θεσπρωτίας με τους οποίους μοιραζόμαστε το έργο και να πάρουν όλοι μαζί αρνητικές αποφάσεις. Να φτάσει αυτό το ομόφωνο όχι στα κυβερνητικά επιτελεία, ώστε να σταματήσει τώρα το επιχειρούμενο έγκλημα».