Νέο «τοπίο» στις εκλογές οργάνων για Κοινότητες!

on .

EKLOGES KALPH XERI 31 1 2021

• Σημαντικές αλλαγές και στην εκλογή οργάνων στις Κοινότητες φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θεσπίζεται το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η διαφοροποίηση θα έγκειται στο αν μία Κοινότητα έχει περισσότερους ή λιγότερους από 500 κατοίκους, όπως ανακοίνωσαν ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπλ. Υπουργός Στέλιος Πέτσας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κατάργηση της τρίτης ξεχωριστής κάλπης που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του 2019 για την εκλογή Κοινοτικών Συμβουλίων και μετονομασία των Κοινοτήτων σε Δημοτικές Κοινότητες, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αναφορά στην κατάσταση πριν το 1997 με τους 6.500 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του Συμβουλίου της Κοινότητας ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη με την πλειοψηφία στο Δήμο. Κάθε Συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.
Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στις έδρες των Δήμων, καθώς και στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής και στους Δήμους του μητροπολιτικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Εξαιρούνται της κατάργησης τα Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (γνωστά παλαιότερα ως Διαμερισματικά Συμβούλια).
Κάτω των 500 κατοίκων...
Όσον αφορά στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, εκλέγεται ένας Εκπρόσωπος της Κοινότητας από ενιαία λίστα υποψηφίων (εκτός Συνδυασμών). Η λίστα αυτή θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των Συνδυασμών που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Να σημειωθεί εδώ ότι η επόμενη θητεία των Δημοτικών Αρχών θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί 31η Δεκεμβρίου 2029. Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν 13 και 20 Οκτωβρίου 2023.
Επιστολή για Δήμους
Στο μεταξύ, αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας ζητάει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας από την Κυβέρνηση. Ουσιαστικά η ΚΕΔΕ απαιτεί «ισότιμο» ρόλο στη συνδιαμόρφωση και εκτέλεση τόσο του νέου ΕΣΠΑ όσο και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Σχετική επιστολή απέστειλε στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου επαναλαμβάνει τη θέση της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού ότι «οι Δήμοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας» και υπογραμμίζει τη συμβολή τους όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης που έπληξε τη χώρα μας. Επίσης επικαλείται τις προτάσεις που κατέθεσαν για τον Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τη συμμετοχή τους, για πρώτη φορά, στην επιτροπή αξιολόγησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Οι προτάσεις ΚΕΔΕ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι δεν απαιτείται ν΄ αλλάξει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο ήδη παρέχει σημαντικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες στους Δήμους, σε όλους τους τομείς δημόσιας πολιτικής. Επομένως, τονίζει, δεν χρειάζεται η «νομική» μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά η διεύρυνση του ρόλου των Δήμων και των συλλογικών οργάνων τους (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ) στο σχεδιασμό και της εφαρμογή των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.
Μεταξύ άλλων, προτείνει για κάθε Τομεακό Πρόγραμμα (ΤΠ), συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Ομάδα Σχεδιασμού, καθώς και στις τυχόν ειδικές ομάδες ανά δημόσια πολιτική και για κάθε Περιφερειακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), συμμετοχή των ΠΕΔ στην αντίστοιχη Ομάδα Σχεδιασμού, καθώς και στις Ομάδες Σχεδιασμού των Στόχων Πολιτικής. Παράλληλα, ζητάει θεσμοθέτηση, σε περιφερειακό επίπεδο, κοινού οργάνου της Περιφέρειας και της ΠΕΔ, στο οποίο θα συμμετέχουν Αναπτυξιακοί Φορείς της Τ.Α. που υλοποιούν προγράμματα Leader.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει ακόμα την εκχώρηση της κεντρικής διαχείρισης των Προγραμμάτων ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και ΤΑΠΤοΚ σε Ενδιάμεσο Φορέα άμεσα συνεργαζόμενο με την ΚΕΔΕ και χαρακτηρίζει αναγκαία την άμεση συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στην διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής του Προγράμματος για την Αγροτική Ανάπτυξη.