Και ο Δήμος Δωδώνης σε κατάσταση ανάγκης!

on .

KATOLISTHISEIS DHMOS DODONHS 1 1 2 21

• Σοβαρές «πληγές» άφησε στην Ήπειρο ο μήνας που πέρασε, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα, μέσω των οποίων προκλήθηκαν προβλήματα σε διάφορες περιοχές.
Ήδη Δήμοι και Κοινότητες τόσο στον Νομό Ιωαννίνων όσο και σε γειτονικούς Νομούς έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υλοποίηση έργων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Σ’ αυτούς προστίθενται και περιοχές του Δήμου Δωδώνης την κήρυξη των οποίων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ισχύ ως τις 12 Ιουλίου αποφάσισε

ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, μετά από έγγραφο του Δήμου και σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς επίσης έχουν πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πολλές οι ζημιές...
Σοβαρές ζημιές σε μεγάλο εύρος του Δήμου Δωδώνης προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις μέσα στον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα ακόμα και εντός οικισμών με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν με κατάρρευση σπίτια, υπήρξαν καθιζήσεις οδοστρωμάτων, κατάρρευση πεζογεφυρών, καταστροφές υδρομαστεύσεων και δικτύων ύδρευσης και οδικών δικτύων.
Οι περιοχές στις οποίες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές είναι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου, οι Κοινότητες Σκλίβανης, Τερόβου, Κρυφοβού και Αβγού της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Δημητρίου, οι Κοινότητες Αχλαδέας, Ελάφου, Αρδόσεως και Σεριζιανών της Δημοτικής Ενότητας Λάκκας Σουλίου και η Δημοτική Ενότητα Σελλών στο σύνολό της.
Για την αποκατάσταση των προβλημάτων ο Δήμος Δωδώνης ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει άμεσα στην ακριβή καταγραφή και θα καταρτίσει τεχνικά δελτία για την διεκδίκηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων. Παράλληλα, για τις περιοχές που θα κριθεί απαραίτητο, θα γίνει άμεσα η οριοθέτησή των ως κατολισθαινουσών.

«Όχι» σε αιολικά!
Στο μεταξύ, αρνητικός εμφανίζεται ο Δήμος Δωδώνης στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων σε κορυφογραμμές εντός των γεωγραφικών του ορίων, με το Δημοτικό του Συμβούλιο να στέλνει κατά την τελευταία του συνεδρίαση το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη».
Το σώμα ασχολήθηκε με το αίτημα της εταιρείας GAIACOM ΕΠΕ για γνωμοδότηση επί των χρήσεων γης, προκειμένου να προχωρήσουν δύο αιολικοί σταθμοί, στα όρια του Δήμου Δωδώνης. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο αιτήματα σχετίζονται με επενδυτικά σχέδια για Αιολικό Σταθμό συνολικής ισχύος 117,6 MW στη θέση «Όρη Σουλίου» - «Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν) - Κακούρι» των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου και για άλλον ένα Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 140,0 MW στη θέση «Θεσπρωτικά Όρη – Ζαρκορράχη - Προφ. Ηλίας – Αλογομάνδρα - Τσούκκα Μελίσσι – Σπηλιά - Λαμπούση» των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού.

Σήμερα στην ΠΕΔ...
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετο στους δύο αιολικούς σταθμούς, με την επισήμανση πως δεν είναι αντίθετο συλλήβδην στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αν αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επίσης, αποφάσισε ότι καμία δημοτική έκταση δεν θα παραχωρηθεί για αντίστοιχα έργα, εκτός αν υπάρχει η τοπική συναίνεση, ενώ όπως γίνεται γνωστό από σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος θα επιδιώξει «να αναγνωρίσει την κυριότητα επί των δημοσίων εκτάσεων στα όριά του, ώστε να μην έχει μονομερώς το Δασαρχείο το δικαίωμα να παραχωρεί εκτάσεις για τέτοιες επενδύσεις».
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης είπε πως αν τεθεί από την πολιτεία θέμα για το υψομετρικό όριο εγκατάστασης αιολικών σταθμών, ο Δήμος Δωδώνης θα επιδιώξει το όριο εγκατάστασης ανεμογεννητριών να οριστεί από τα 1.000 μ. και πάνω. Πρόταση που θα κατατεθεί και προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη με θέμα συζήτησης τις ΑΠΕ υπό την προεδρία του κ. Ντακαλέτση.