«Ναι» αλλά και ενστάσεις στο σ/ν για την Αυτοδιοίκηση!

on .

DHMARXEIO PINAKIDA

• Με καλό «μάτι» βλέπουν οι Δήμοι της Ηπείρου τις περισσότερες και πιο βασικές αλλαγές από αυτές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών με το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα θετικοί εμφανίζονται μάλιστα στην καθιέρωση του 43% ως ποσοστού εκλογής Δημάρχου και Περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή!
Το θέμα συζητήθηκε χθες το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η ΠΕΔ Ηπείρου, στην οποία, εκτός από το Διοικητικό της Συμβούλιο, είχαν κληθεί να συμμετέχουν και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας που δεν είναι εκλεγμένα μέλη του. Η ΠΕΔ θα επανέλθει εντός των επόμενων ημερών στο θέμα για να καταλήξει στην τελική της πρόταση προς την ΚΕΔΕ.

Πού συμφωνεί...
Καθολική φαίνεται πως ήταν η αποδοχή εκ μέρους των μελών της ΠΕΔ Ηπείρου της προτεινόμενης πρόβλεψης για εκλογή επικεφαλής στους ΟΤΑ από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, με μέλη της να προτείνουν ακόμα και περαιτέρω μείωση αυτού του ποσοστού.
Επίσης, θεωρεί ότι καλώς καταργείται η λεγόμενη «τέταρτη» κάλπη για τα τοπικά συμβούλια, ωστόσο προτείνει να αλλάξει η διάταξη που ορίζει ότι η εκλογή των εκπροσώπων των Δημοτικών Κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και 500 κατοίκους γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Η ΠΕΔ ζητάει το όριο των 500 κατοίκων να πέσει στους 200 ή το πολύ 300 κατοίκους, κάτω από το οποίο η εκλογή των εκπροσώπων των Κοινοτήτων να γίνεται από το ψηφοδέλτιο των ξεχωριστών συνδυασμών. Επίσης, προτείνει οι υποψήφιοι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων να εντάσσονται στα ξεχωριστά ψηφοδέλτια του κάθε συνδυασμού και όχι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όπως συμβαίνει σήμερα.

Και οι ενστάσεις
Η ΠΕΔ Ηπείρου διατύπωσε χθες και ορισμένες ενστάσεις και διαφωνίες με το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση. Καταρχήν, είπε όχι στην προτεινόμενη από το σ/ν μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς θεωρεί πως ούτως ή άλλως με την επικείμενη απογραφή του 2021 αναμένεται να υπάρξει μείωση των εδρών πολλών σωμάτων. Η ίδια πρόκειται να προτείνει κριτήρια όπως π.χ. η γεωγραφική έκταση, η ορεινότητα και ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων πάνω από ένα κατώτατο όριο.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πολύ πρόωρη την οριζόμενη ημερομηνία της 31ης Ιουνίου για την κατάθεση των ψηφοδελτίων, εκφράζοντας την άποψη πως δημιουργεί προϋποθέσεις μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, ενώ προβληματισμός εκφράστηκε και για την ισχύουσα στο νόμο εκλογή δημοτικών συμβούλων ανά Δημοτική Ενότητα, καθώς τονίστηκε πως με το συγκεκριμένο τρόπο, δεν ευνοείται η ομογενοποίηση των «Καλλικρατικών» Δήμων.
Τέλος, η Ένωση προτείνει, για να είναι έγκυρος και να μετάσχει στις εκλογές ένας συνδυασμός, να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψηφίους για τοπικό συμβούλιο για το 50% τουλάχιστον των Δημοτικών Κοινοτήτων του κάθε Δήμου αλλά και να απαλειφθεί η διάταξη που προβλέπει μη εκλογή εκπροσώπου ή Συμβουλίου στη Δημοτική Κοινότητα της έδρας του κάθε Δήμου.

Καλογιάννης - Βορίδης
Θέματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τον νέο εκλογικό νόμο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες συζήτησε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι είναι πολύ θετική η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση και συζήτησε με τον Υπουργό επί μέρους θέματα, όπως τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων και των αρμόδιων Επιτροπών, το όριο εισόδου ενός συνδυασμού στα Συμβούλια και άλλα.
Όπως ανέφερε, έχει φτάσει η ώρα να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές και σε όρια των Δήμων, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ενώ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων μέσω νέων προγραμμάτων και χρηματοδότησής τους για την ωρίμανση μεγάλων έργων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ