Στην «κόψη του ξυραφιού» η χώρα από τη διασπορά του κορωνοϊού

on .

KORONOIOS RAPID TEST

• Τα χθεσινά πέντε κρούσματα στην Ήπειρο (3 στα Γιάννενα - 2 στην Άρτα), μπορεί να δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφέρειά μας, όμως δεν μπορούν να «καλύψουν» τον προβληματισμό που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις εστίες διασποράς που προκύπτουν συνεχώς και δίνουν κρούσματα.
Η Ήπειρος και χθες διατήρησε την καλή εικόνα των τελευταίων εβδομάδων σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, αν και «κιτρίνισε» στον Ευρωπαϊκό χάρτη κρουσμάτων που ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, που σημαίνει ότι τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών κυμαίνονται από 25 μέχρι 50 ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού.
Μια επιβάρυνση που οφείλεται κυρίως στο νομό Ιωαννίνων, στον οποίο και επιβεβαιώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Πλέον η μόνη περιοχή που παραμένει «πράσινη» είναι τα Ιόνια Νησιά.

Στο... κατακόκκινο η Αττική
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πανελλαδικά 1070 νέα κρούσματα, 249 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 25 ασθενείς να έχουν χάσει τη «μάχη» με τον κορωνοϊό. Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», στους επιστήμονες έχει σημάνει συναγερμός και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, που παραμένει άγνωστο αν έχουν οριζόντια ισχύ, ή θα αφορούν μόνο τις επιβαρυμένες περιοχές.
Η ανησυχία εντείνεται από τη μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου που διαπιστώνεται στα λύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που προβλεπέται να αποτυπωθεί και σε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Αυστηρή τήρηση των μέτρων
Χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έστειλαν για μια ακόμη φορά ένα αγωνιώδες μήνυμα για τήρηση των μέτρων και αποφυγή του συγχρωτισμού, αλλά είναι αβέβαιο αν και αυτή τη φορά εισακουστούν.
Υπουργός και Υφυπουργός τόνισαν ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά η αυστηρή τήρηση των όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί, όμως κάτι τέτοιο φαντάζει αρκετά δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα και την κόπωση που επικρατεί.
Χθες το βράδυ συνεδρίασε η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, που θα υποβάλει το πρωί την εβδομαδιαία εισήγησή της προς την Κυβέρνηση, η οποία σήμερα το απόγευμα θα ανακοινώσει αν και ποια πρόσθετα μέτρα ανακοινωθούν.
Τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να ακούγονται και πάλι προτάσεις για κλείσιμο των σχολείων, με την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως πάντως να δηλώνει χθες ότι δεν έχει λάβει καμία σχετική εισήγηση, με αποτέλεσμα να λειτουργούν όλα τα σχολεία στη χώρα με δια ζώσης διδασκαλία, πλην των λυκείων στις «κόκκινες» περιοχές.

«Βήμα - βήμα» για τα σχολεία
Η κ. Κεραμέως ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει για σήμερα προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων και άρα το τωρινό πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ισχύει και για την ερχόμενη εβδομάδα. «Παρακολουθούμε βήμα - βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτικοί επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάσει τις εισηγήσεις», σημείωσε η Υπουργός μιλώντας χθες στο MEGA.
Ωστόσο όλα θα κριθούν από τα τελευταία στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Επιστήμονες. Με δεδομένο μάλιστα ότι το Σαββατοκύριακο προβλέπεται καλυτέρευση του καιρού, που ευνοεί την έξοδο και τις μετακινήσεις του κόσμου, δεν αποκλείεται σήμερα να ανακοινωθούν ειδικά έκτακτα μέτρα, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα αφορούν την Αττική, κατά πάσα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και όσες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν.
Έχοντας υπόψη και το παράδειγμα του Φθινοπώρου της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν σκέψεις να ληφθούν «οριζόντια μέτρα» για όλη την Ελλάδα, ώστε να προλάβουν ανάλογες καταστάσεις τις επόμενες εβδομάδες και ενόσω ακόμη ο αριθμός όσων εμβολιάζονται δεν είναι ο απαιτούμενος για να αναχαιτίσει την πανδημία.

Οι εμβολιασμοί στο Κ.Υ. Ιωαννίνων
Εν τω μεταξύ χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι μια παρτίδα εμβολίων (36 φιαλίδια) του Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων δεν χρησιμοποιήθηκε λόγω φόβου πιθανής αλλοίωσης, εξαιτίας βλάβης στο καταγραφικό του ψυγείου.
Αποτέλεσμα ήταν να αναβληθούν οι χθεσινοί εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί, με τον Γ.Γ. να τονίζει ότι η ποσότητα αντικαταστάθηκε άμεσα, «δεν χάθηκε κανένα ραντεβού και όλοι οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας, πραγματοποιούνται κανονικά, χωρίς να ταλαιπωρηθεί κανένας πολίτης».

Η χθεσινή κατανομή
Τα 533 από τα χθεσινά 1070 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Αττική.
Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 87 και στην Αχαΐα 81. Ακολουθούν Εύβοια με 55, Χαλκιδική 33, Λάρισα 26, Κορινθία 20.