Μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών περνούν συχνά μέσω της Ηπείρου

on .

NARKOTIKA 2 7 2 21\

• Ούτε η πανδημία του κορωνοϊού, ούτε ο φόβος εντοπισμού και σύλληψής τους από τα έμπειρα στελέχη της Δίωξης πτοούν τους διακινητές – εμπόρους ναρκωτικών, που συνεχίζουν… ακάθεκτοι να εισάγουν μεγάλες ποσότητες χασίς στη χώρα μας, συνήθως από την Αλβανία που προωθούνται σε στέκια ανά την Ελλάδα.
Σχεδόν καθημερινές είναι οι συλλήψεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, με τους διακινητές να επιλέγουν δύσβατα περάσματα, έτσι ώστε να αποφεύγουν τυχόν αστυνομικά μπλόκα. Άλλες φορές πρόκειται για οργανωμένα διεθνή κυκλώματα, με παρακλάδια σε πολλές χώρες, άλλες φορές για… ελληνοαλβανικές «συμπράξεις» και άλλες για Έλληνες, συνήθως μικροκαλλιεργητές, που προωθούν τα ναρκωτικά που καλλιεργούν σε τοπικές πιάτσες. Τελευταία μάλιστα έχει γίνει της… μόδας η καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης μέσα στα σπίτια! Προ ημερών συνελήφθη στα Γιάννενα ένας άνδρας, ο οποίος διέθετε πλήρες σύστημα καλλιέργειας φυτών κάνναβης εσωτερικού χώρου και προμήθευε την παραγόμενη ποσότητα σε χρήστες της περιοχής.

Μέσω Ηγουμενίτσας!
Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως βρίσκεται καθημερινά επί ποδός και συχνά μέσα από καλή συνεργασία των υπηρεσιών, καταφέρνει καίρια πλήγματα σε εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ναρκωτικών. Μια τέτοια υπόθεση εξιχνίασαν τις προηγούμενες μέρες οι αστυνομικοί, συλλαμβάνοντας 7 άτομα που προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή τους στη χώρα μας.
Και μπορεί η εν λόγω εγκληματική οργάνωση να δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις περιοχές της Αττικής και του Ηρακλείου, ωστόσο η εισαγωγή των ναρκωτικών γίνονταν μέσω Ηγουμενίτσας! Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε φορτηγό στην Ηγουμενίτσα, στο οποίο επέβαιναν δυο Έλληνες και τέθηκε υπό διακριτική επιτήρηση, ενώ κατά την άφιξή τους σε περιοχή της Αττικής, διαπιστώθηκε ότι τους ανέμεναν δυο αλλοδαποί και ημεδαπός, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών. Οι δράστες ακινητοποιήθηκαν και άμεσα συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς, ενώ ακολούθησε έρευνα σε δύο οχήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 24 κιλά και 678 γραμμάρια κάνναβης, 3 κιλά και 660 γραμμάρια κοκαΐνης (σε μορφή βράχου), καθώς και το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ.

Μέσα σε κορμούς δέντρων!
Πολλές φορές οι διακινητές ναρκωτικών σκέφτονται για κρυψώνες τα πιο απίθανα μέρη, μέχρι να φτάσει το… εμπόρευμα στον τελικό του προορισμό. Οι άνδρες της Δίωξης όμως, που είναι καλά εκπαιδευμένοι, συνήθως βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά. Η τελευταία επιτυχία στην περιοχή μας έλαβε χώρα το Σάββατο στο Ράγιο Θεσπρωτίας, όπου με τη συνδρομή δύο αστυνομικών σκύλων, ανίχνευσης ναρκωτικών, εντόπισαν σε αγρόκτημα 168 κιλά χασίς κρυμμένα μέσα σε κορμούς δέντρων, συλλαμβάνοντας έναν αλλοδαπό σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών, με σκοπό τη διακίνηση, καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί, εντόπισαν τον αλλοδαπό και τον συνέλαβαν, ενώ αναζητούν και έναν ακόμα συνεργό του, καθώς προέκυψε ότι είχε αποκρύψει και επιτηρούσε, εντός αγροκτήματος με εσπεριδοειδή δέντρα, μεγάλη ποσότητα κάνναβης.
Συγκεκριμένα σε έρευνα που έγινε στο σημείο, βρέθηκαν κρυμμένοι, μέσα σε κορμούς δέντρων, 6 ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν 83 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 167 κιλών και 510 γραμμαρίων, όπου και κατασχέθηκαν. Επίσης, στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: χαρτοκιβώτια, αυτοκόλλητες ταινίες, μαρκαδόρος, που προορίζονταν για τη συσκευασία των ναρκωτικών, κιάλια χειρός για κατόπτευση του χώρου, μαχαίρι και τρόφιμα.