Έχουμε ένα δύσκολο δίμηνο μπροστά μας για τον κορωνοϊό

on .

EMBOLIO

• «Σκωτσέζικο» ντους θυμίζουν οι εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα: Από τη μια υπάρχει μια «σκληρή» πραγματικότητα με τα κρούσματα να ανεβαίνουν, οι μεταλλάξεις να διασπείρονται και από την άλλη να δημιουργούνται προσδοκίες από τα εμβόλια, καθώς παρελήφθησαν και οι πρώτες δόσεις από την AstraZeneca, αν και για αυτά αναπτύσσεται μια πολύ έντονη παραφιλολογία ως προς την προστασία που παρέχει σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Η αύξηση των κρουσμάτων (χθες ανακοινώθηκαν άλλα επτά στα Γιάννενα- ένα σε Πρέβεζα) σε συνδυασμό με τον εντοπισμό άλλων τριών από μεταλλάξεις (δύο της νοτιοαφρικανικής και ένα της Βρετανικής) στα Γιάννενα έχει σημάνει συναγερμό και σε τοπικό επίπεδο. Χθες Περιφερειάρχης και Δήμαρχος έστειλαν για μια ακόμη φορά μήνυμα επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων πρόληψης.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σε κοινωνικές εκδηλώσεις: «Ενώ έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις, είτε χαράς, είτε λύπης, πρέπει να γίνονται με ελάχιστο αριθμό, δυστυχώς κάποιοι δεν τα τηρούν και τα βρίσκουμε μπροστά μας», είπε ενώ όσο αφορά τα τρία κρούσματα των μεταλλάξεων, ενημέρωσε ότι πρόκειται για «εισερχόμενα» από άλλες περιοχές (από Αθήνα) και ήδη γίνονται ιχνηλατήσεις. Στις προθέσεις του, όπως ανέφερε, είναι και η σύγκληση σύσκεψης με τους διοικητές των νοσοκομείων, τον τοπικό ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία για να εξεταστούν θέματα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας.
Οι αναφορές του Περιφερειάρχη έρχονται να επιβεβαιώσουν μια χαλαρότητα που υπάρχει εκτός πόλης και η οποία έχει επισημανθεί επανειλημμένα και από τον «Π.Λ.» σε ό, τι έχει να κάνει με μνημόσυνα κυρίως, αλλά και με τη χρήση μάσκας σε μικρότερες κοινωνίες κι εκεί που δεν υπάρχει αστυνόμευση.
Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, τόνισε από την πλευρά του ότι «οι τελευταίες εξελίξεις μας θορύβησαν. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επαγρύπνηση», για να προσθέσει ότι προς το παρόν δεν έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας, αλλά προέβλεψε ότι «έχουμε εισέλθει σε ένα δύσκολο διάστημα». «Έχουμε ένα δύσκολο δίμηνο μπροστά μας και πιστεύουμε ότι μετά το Πάσχα θα αλλάξει η εικόνα με τους μαζικούς εμβολιασμούς και θα επανέλθει μια σχετική κανονικότητα», πρόσθεσε.

Ανοίγει η πλατφόρμα για 60-64 και 75-79 ετών
Την άμεση έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας των ραντεβού προς εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 ετών ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Παράλληλα, προανήγγειλε πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και για τους εμβολιασμούς πολιτών ηλικίας 18 ως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας αύριο Τετάρτη, ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου. Παράλληλα υπογραμμίστηκε θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα γίνονται εμβόλια μόνο της AstraZeneca. Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου.
Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.
Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneka,δήλωσε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων για τους άνω των 65. Ωστόσο, όπως τόνισε φαίνεται να παρέχει επαρκή ασφάλεια. Πρόσθεσε, δε, πως από την πρώτη δόση έως τη δεύτερη, μπορούν να μεσολαβήσουν έως και 12 εβδομάδες.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού πολιτών ηλικίας 18 ως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, προκειμένου να εμβολιαστούν.
Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Τα χθεσινά κρούσματα
Η Αθήνα εξακολουθεί να δοκιμάζεται έντονα από την πανδημία, με τις ενδείξεις από το ιικό φορτίο στα λύματα να δίνουν ιδιαίτερα ανησυχητικές εκτιμήσεις ακόμη και για 100.000 φορείς. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 638 νέα κρούσματα (τα321 στην Αθήνα), οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 276, ενώ καταγράφηκαν και 25 θάνατοι. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 80 νέα κρούσματα, στην Εύβοια 46 και στην Αχαΐα 39.