ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΖΙΤΣΑΣ: Απόλυτη ανάγκη να γίνει αναδασμός!

on .

AMPELI ZITSA

• Σε… αγρανάπαυση βρίσκεται από πολλά χρόνια η Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας, η περιοχή με το φημισμένο κρασί της, που έχει το προνόμιο να φέρει το τοπωνύμιο ΖΙΤΣΑ ΟΠΑΠ (Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας).
Με ρυθμό… χελώνας γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναμπέλωση, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών υφισταμένων εργοστασίων – οινοποιείων της περιοχής. Γι’ αυτό και δικαιολογημένα αναζητούνται άλλες πηγές εκτός της περιοχής και πέραν!..
Η δημιουργία νέων αμπελώνων με κλήματα αρίστης ποιότητας από ένα οινοποιείο της Ζίτσας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Και αν ακόμη το ακολουθήσουν ομοειδείς τοπικές επιχειρήσεις, δεν λύνεται οπωσδήποτε το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα. Χρειάζεται ριζική λύση!
Και τι μέλλει γενέσθαι; «Είναι απολύτως ανάγκη να γίνει αναδασμός», φωνάζουν σε όλους τους τόνους, από πολλά χρόνια, οι αμπελουργοί και να δοθούν από την Κυβέρνηση ισχυρά κίνητρα, ώστε οι νέοι να ασχοληθούν με την αμπελουργία.
«Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος αμπελουργών είναι… συνταξιούχοι του δημοσίου ή άλλων φορέων», προσθέτουν. Με ποιους λοιπόν θα γίνει η αναμπέλωση;
Μπορεί να υπάρξει αμπελουργική ανάπτυξη σε κοινωνικό κενό;
Μπορεί να υπάρξει επάρκεια προϊόντος για την κάλυψη των αναγκών των οινοποιείων Ζίτσας, χωρίς νέους ανθρώπους;
Οι αμπελουργοί, ομόφωνα, ζητούν να γίνει αμέσως, εδώ και τώρα, αναδασμός.
Οι διατελέσαντες Δήμαρχοι Ζίτσας είχαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα τον αναδασμό των αμπελουργικών περιοχών Ζίτσας και Πρωτόπαπας. Τι έγινε;
«Το θέμα έμεινε στα… αζήτητα!» λένε οι αμπελουργοί.
Δυστυχώς όλοι οι διατελέσαντες δήμαρχοι… ξέχασαν ότι είχαν γράψει στον προϋπολογισμό τους τον αναδασμό της Αμπελουργικής Ζώνης.
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ένα δυναμικό στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει αυτό το σοβαρό θέμα σε απόλυτη προτεραιότητα. Ας προχωρήσει λοιπόν και να είναι βέβαιος ότι θα έχει τη συμπαράσταση όλων.
«Οι βουλευτές των Ιωαννίνων και ο Περιφερειάρχης έχουν καθήκον και υποχρέωση έναντι των κατοίκων της περιοχής, να ενεργήσουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για να κινηθεί αμέσως η διαδικασία αναδασμού», λένε οι αμπελουργοί.
Την απεγνωσμένη φωνή των αμπελουργών, πρέπει, έστω και τώρα, να ακούσουν οι αξιωματούχοι.
Και κάτι τελευταίο: Όταν πίνουμε κρασί Ζίτσας -από τα καλύτερα προϊόντα της Ευρώπης- πρέπει να είναι από σταφύλια της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας. Όπως είναι ευνόητο, για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη να έχουμε πρώτη ύλη!