Διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση μέσω της πλατφόρμας datagov.gr

on .

data

• Την αξιοποίηση της πλατφόρμας datagov.gr για τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Το θέμα συζητήθηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου, ο Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεων. Χριστόπουλος και ο υπεύθυνος του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, Κων. Τρυποσκούφης.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν αξιοποίηση της πλατφόρμας datagov.gr για την δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που θα συμβάλλουν αφενός στη διαφάνεια αλλά και στην χάραξη οριζόντιων πολιτικών που θα συμβάλλουν στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην εκτέλεση έργων στους Δήμους της χώρας.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μία τέτοια πρωτοβουλία «μόνο όφελος θα φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Και τόνισε ότι «χρειάζεται και η συνεργασία των Δήμων, που θα κληθούν να συγκεντρώσουν και να επικαιροποιούν τα στοιχεία που απαιτούνται για να είναι λειτουργικός ο κόμβος αυτός». Όπως σημείωσε με έμφαση «θέλουμε να μπορεί ο πολίτης πατώντας πάνω στο χάρτη της χώρας να μπορεί να δει διάφορα δεδομένα όπως: τους προϋπολογισμούς κάθε Δήμου και το ποσοστό υλοποίησης, τι δαπάνησε ο κάθε Δήμος για την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, στοιχεία για δομές υγείας και πρόνοιας, δημογραφικά, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποια είναι η ποιότητα του αέρα κλπ…».
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Λ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και με την αρωγή των Δήμων θα προχωρήσει η οργάνωση του εγχειρήματος, άμεσα, με τον ορισμό ομάδας εργασίας και την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου με την Ένωση και το υπουργείο Εσωτερικών, που θα θέτει τις διαδικασίες για την παρακολούθηση του προγράμματος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των Δήμων για τη συλλογή των στοιχείων που θα βάλουν την Αυτοδιοίκηση στον ψηφιακό χάρτη. Και τόνισε ότι δεν έχουν αξία μόνο τα ποσοτικά στοιχεία αλλά κυρίως τα ποιοτικά που θα δείχνουν έμπρακτα την αξία των έργων αλλά και δομών των Δήμων.
Ο υπεύθυνος του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κων. Τρυποσκούφης τόνισε την μεγάλη χρησιμότητα του Παρατηρητηρίου το οποίο θα αποτελέσει και την πρώτη «δεξαμενή» μαζί και με το Μητρώο Δεδομένων των ΟΤΑ για την τυποποίηση και παρουσίαση των στοιχείων που τελικά θα διαμορφωθούν.