Η Ήπειρος η μόνη «πράσινη» Περιφέρεια της Νότιας Ευρώπης!

on .

KORONOIOS TEST 4

• Η Ήπειρος παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που υπάρχει το τελευταίο δεκαήμερο στο νομό Ιωαννίνων, εξακολουθεί να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας και ανάμεσα στις καλύτερες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προκύπτει από τους αναθεωρημένους χάρτες που δημοσίευσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχων Νόσων.
Ο χάρτης αφορά τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 4 έως 11 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα πάντως με το χάρτη, η Ελλάδα είναι μία από τρεις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζει να έχει περιοχή με «πράσινο» χρώμα, και συγκεκριμένα την Ήπειρο, και η μοναδική χώρα της Νότιας Ευρώπης. Οι άλλες χώρες είναι η Νορβηγία και η Ισλανδία.
Όσον αφορά το δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει στο «πράσινο», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κίτρινο». Δηλαδή, στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.
Σχετικά με τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, η Ήπειρος και σε αυτή την κατηγορία ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς χρωματίζεται «κίτρινη», ενώ στην υπόλοιπη επικράτεια κυριαρχεί το «πορτοκαλί».
Η καλή αυτή εικόνα κινδυνεύει να ανατραπεί από την επιπολαιότητα που διακρίνει ορισμένους πολίτες, τον εφησυχασμό που υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα και τους ελλιπείς ελέγχους, που είναι οι βασικές αιτίες της έξαρσης των κρουσμάτων που εντοπίζονται κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Για άλλη μια ημέρα, χθες καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Ήπειρο, συνολικά 17, εκ των οποίων τα 15 στα Γιάννενα και από 1 στην Πρέβεζα και στη Θεσπρωτία.
Θετικό «σημάδι» ως προς τη διασπορά της νόσου στην πόλη των Ιωαννίνων, είναι το ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑ. Όπως γνωστοποιήθηκε από την επιχείρηση από τις αναλύσεις της 18ης σειράς βρέθηκαν θετικά σήματα στην περιοχή της λεωφόρου Μακαρίου, ενώ οι αναλύσεις της 19ης σειράς ήταν όλες αρνητικές.
Όμως -όπως και χθες επεσήμανε- ο «Π.Λ.» το πρόβλημα τώρα βρίσκεται εκτός λεκανοπεδίου και ειδικά της πόλης, καθώς ξεπηδούν συνεχώς εστίες σε χωριά και περιοχές που έως και τον περασμένο Ιανουάριο είχαν μηδενικά κρούσματα.
Πρόκειται για εξέλιξη που ανησυχεί τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες, που ήδη πραγματοποιούν συνεχώς rapid test εκτός κέντρου και σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα προκειμένου να ελέγξουν τη διασπορά.

H γενική εικόνα
Η εικόνα σε πανελλαδικό επίπεδο εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες και την Κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνεται ανοδική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία κυρίως της Αττικής, ενώ και τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τετραψήφιο αριθμό. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.327, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 281, ενώ καταγράφηκαν και άλλοι 22 θάνατοι.
Τα περισσότερα από τα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική (676) και ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη με 129, η Αχαΐα με 94, η Εύβοια 35, Λάρισα 25, Βοιωτία- Χαλκιδική 23.
Σήμερα συνεδριάζουν εκ νέου τα μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, τα οποία και θα εισηγηθούν μέτρα για περιοχές που τους απασχολούν ιδιαίτερα, όπως η Αχαία, η Εύβοια, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη.

Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ
Όπως ανακοίνωσε χθες η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου από τους «εντατικούς ελέγχους» της Τετάρτης βεβαιώθηκαν συνολικά 53 παραβάσεις για μετακινήσεις, εκ των οποίων 24 στην Άρτα, 7 στη Θεσπρωτία, 12 στα Γιάννενα και 10 στην Πρέβεζα. Επίσης βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, εκ των οποίων οι 13 στην Π.Ε. Ιωαννίνων.