«Βαρόμετρο» για κορωνοϊό η τρέχουσα εβδομάδα

on .

EMBOLIO

• Για άλλη μια ημέρα η Ήπειρος κατέγραψε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, με το νομό Ιωαννίνων να συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στους τέσσερις της Ηπείρου.
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 9, έναντι 4 στην Άρτα, 2 στην Πρέβεζα και 1 στη Θεσπρωτία.
Με τα χθεσινά κρούσματα ο μέσος εμβομαδιαίος όρος για τα Γιάννενα είναι δέκα πλέον, με την Άρτα να έχει 2,14, την Πρέβεζα 0,86 και την Θεσπρωτία με 0,71.
Η αποτύπωση αυτή δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δύο εβδομάδες ουσιαστικά από τις συρροές που εντοπίζονται και βεβαίως από το πολύ μεγάλο αριθμό τεστ που διενεργούνται. Η εβδομάδα που διανύουμε αποτελεί «βαρόμετρο» καθώς θα διαπιστωθεί κατά πόσο ελέγχθηκαν οι «εστίες» υπερμετάδοσης ή αν εξακολουθούν να υπάρχουν κι άλλες που «τροφοδοτούν» με νέα κρούσματα την περιοχή, κάτι που απεύχονται οι τοπικές αρχές και υπηρεσίες, ώστε να μη χρειαστεί η λήψη και νέων μέτρων.
Σε πανελλαδικό επίπεδο χθες ανακοινώθηκαν 698 κρούσματα, αριθμός που – όπως συμβαίνει τις Κυριακές και Δευτέρες- δεν αποδίδει την πραγματικότητα λόγω μικρότερου αριθμού τεστ. Οι διασωληνωμένοι -παράμετρος που έχει βαρύνουσα σημασία για τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων- ήταν 299, ενώ στους θανάτους προστέθηκαν 26 ακόμη ασθενείς.
Θετικό προσωρινά είναι και το στοιχείο της μείωσης των εισαγωγών την Κυριακή, που ήταν 201, έναντι μέσο όρου επταημέρου 226.

Η χθεσινή κατανομή
Από τα 698 χθεσινά κρούσματα τα 328 καταγράφηκαν στην Αττική, 62 στην Αχαΐα και 56 στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν Λάρισα 20, Κάλυμνος 17, Εύβοια 16.

Οι εμβολιασμοί
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην τακτική ανά Δευτέρα ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στην στρατηγική που ακολούθησε η χώρα μας αναφορικά με τους εμβολιασμούς και την προσπάθεια δημιουργίας «ενός τείχους προστασίας» στους πολίτες άνω των 60 ετών.
«Με προτεραιότητα από τους γηραιότερους προς τους νεότερους. Όταν η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον πρώτο παράγοντα της προτεραιοποίησης. Μακάρι να έρθουν ακόμα περισσότερα εμβόλια και να μην ισχύσει η προτεραιοποίηση» τόνισε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Όπως είπαν, αποφασίστηκε στη συνέχεια του εμβολιαστικού προγράμματος να εμβολιαστούν τα άτομα με νοσήματα λίαν αυξημένου κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, άτομα με κυστική ίνωση, άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με σύνδρομο Down, αλλά και άλλες καταστάσεις που θα αποσαφηνιστούν περεταίρω.
Ακολουθεί μετά από ένα διάστημα, η ομάδα των ατόμων 70+ και των 65+, ενώ τα άτομα 60+ έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
Σχεδόν παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Άτομα με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με διαβήτη, άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού, άτομα με καρκίνο, άτομα σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή, άτομα με νεφρική νόσο, άτομα με ηπατική νόσο, άτομα με διαταραχή σπλήνα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, άτομα σοβαρή ψυχιατρική νόσος.