Διασυνοριακό πρόγραμμα στηρίζει τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους

on .

KOPADI BOSKOS PROBATA

• Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ηπειρώτικων προϊόντων κρέατος και τυροκομίας αναδεικνύει και αξιοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του διασυνοριακού προγράμματος MeDinno, το οποίο δείχνει τον δρόμο προς έναν αγροδιατροφικό τομέα, με σεβασμό στην παράδοση και επένδυση στην καινοτομία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το MeDinno στηρίζει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στους τομείς εκτροφής μηρυκαστικών και αγροδιατροφής και ιδιαίτερα τη μετακινούμενη κτηνοτροφία της Ηπείρου.
Η εκτατική και η μετακινούμενη κτηνοτροφία συνδέονται άμεσα με την αυτάρκεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και παράγουν υγιεινά, ποιοτικά προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον. Ωστόσο, στις σύγχρονες διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες οι πιέσεις για την παραδοσιακή αυτή πρακτική γίνονται όλο εντονότερες.

Κοινή πρωτοβουλία…
Το MeDinno υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Το έργο συντονίζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία για την υλοποίησή του συνεργάζεται με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, την Ένωση Επαρχιών Απουλίας, τη Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια, και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης.
Ας σημειωθεί ότι οι δύο χώρες συνδυαστικά παράγουν το 53% του συνολικού αιγοπρόβειου κρέατος και το 28% του συνολικού κατσικίσιου γάλακτος στην ΕΕ.
Αξιοποιώντας τη γνώση και τη τεχνογνωσία της Ιταλίας, που διαθέτει 19 τυριά ΠΓΕ, το MeDinno στηρίζει παραγωγούς και επιχειρηματίες σε όλη την αλυσίδα αξίας. Συνεχίζει έτσι την προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου για την ανακήρυξη τυροκομικών προϊόντων της σε Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως το Κασκαβάλι Πίνδου και το Τσαλαφούτι Τζουμέρκων.

Γνώση και Εξωστρέφεια
Συγκεκριμένα με μία σειρά δράσεων το έργο MeDinno:
- Χαρτογραφεί τις αγορές για την ανάδειξη των καταναλωτικών προφίλ στους τομείς των τυροκομικών και προϊόντων αιγοπρόβειου κρέατος και συμβάλλει στη διείσδυσή τους στη διεθνή αγορά.
- Εκπαιδεύει και στηρίζει παραγωγούς σε ζητήματα παραγωγής τυριού και προϊόντων κρέατος με υψηλή προστιθέμενη αξία που απαντούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
-Ενισχύει τη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών στο πεδίο της ανάπτυξης και προώθησης αναγνωρίσιμης ταυτότητας των προϊόντων.
-  Διοργανώνει εκδηλώσεις γευσιγνωσίας με παραδοσιακά προϊόντα και βασικές πρώτες ύλες το πρόβειο κρέας και τα τυριά από αιγοπρόβειο γάλα με καλεσμένους, επιχειρηματίες, φορείς και δημοσιογράφους του αγροδιατροφικού και του τουριστικού τομέα.