Δυσφορία στον ΦΟΔΣΑ, «πυρά» από Περιφέρεια και Δήμους για τους ΣΜΑ!

on .

APORRIMMATA SMA 1

• Ποικίλες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε η απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τον διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης που έχει καταρτίσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου.
Η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ εμφανίστηκε χθες μάλλον αμήχανη με τον Πρόεδρό της Νικόλαο Καλαντζή να επιρρίπτει στην Αποκεντρωμένη πως ουσιαστικά με την τακτική της θα καθυστερήσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή. Από την άλλη, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης εμφανίστηκε αυστηρός όσον αφορά στη διακήρυξη του έργου που κατάρτισε ο ΦΟΔΣΑ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μπάζει», ενώ επανέλαβε ότι η Περιφέρεια πρέπει να λειτουργήσει δοκιμαστικά τους ΣΜΑ για ένα εξάμηνο. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Περιφερειάρχη κινήθηκε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ζητώντας παράλληλα διάλογο προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση, ενώ καυστική ήταν η ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας για το θέμα.

Δυσφορία ΦΟΔΣΑ
Την... αμηχανία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων προκάλεσε η απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτ. Μακεδονίας, όσον αφορά στη μελέτη και τους όρους δημοπράτησης για τη λειτουργία και συντήρηση των ΣΜΑ.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Σ.Α. και Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής δεν έκρυψε τη δυσφορία του και ουσιαστικά σε ανακοίνωσή του καταλόγισε σκοπιμότητα στην Αποκεντρωμένη θέτοντας μία σειρά από εύλογα, όπως τα χαρακτηρίζει, ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, ρωτάει γιατί η Αποκεντρωμένη «εκδίδει την απόφασή της σε οριακούς χρόνους, δύο μήνες μετά την υποβολή της για έγκριση νομιμότητας, καθυστερώντας ουσιαστικά τη διαδικασία για έναν πολύ κρίσιμο διαγωνισμό που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων για όλους τους δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου;».
Επίσης, «γιατί υπεισέρχεται σε θέματα ελέγχου σκοπιμότητας και δεν περιορίζεται, όπως θα έπρεπε, σε θέματα ελέγχου νομιμότητας» και «γιατί με βάση την απόφαση της μας προτρέπει να προχωρήσουμε σε ένα διαγωνισμό με τον οποίο δεν θα διαχειριστούμε τις πραγματικά παραγόμενες ποσότητες αλλά τις θεωρητικά προβλεπόμενες από τον ΠΕΣΔΑ;».

«Σωστή η φιλοσοφία...»
Ο κ. Καλαντζής επιμένει ότι «η φιλοσοφία της σύνταξης των τευχών του διαγωνισμού ήταν στη σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα» και σημειώνει πως η διαγωνιστική διαδικασία καλεί τον συμμετέχοντα να προσφέρει τιμή μονάδος ανά τόνο, έτσι ώστε το τελικό κόστος να προκύπτει από την ετήσια παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων επί της τιμής μονάδος. Όπως αναφέρει, «όσο μικρότερες οι ποσότητες, τόσο μικρότερο και το κόστος. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα δημιουργήσει αυξημένη επιβάρυνση των δήμων – μελών του ΦΟΔΣΑ και τεράστια δυσλειτουργία του συστήματος».

Αιχμές από Καχριμάνη
Στη θέση του ότι η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης εμμένει ο Αλέκος Καχριμάνης, επικαλούμενος τη σύμβαση που έχει υπογράψει. Σε δηλώσεις που έκανε χθες σχετικά με την απόρριψη της σύμβασης του ΦΟΔΣΑ από την Αποκεντρωμένη, άφησε σαφείς αιχμές για την τακτική που ακολούθησε ο Σύνδεσμος!
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είμαστε μόνιμα σε διαφωνίες με την Εταιρία που λειτουργεί το Εργοστάσιο, αλλά και οι Δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό προς εμάς που έχουμε ετοιμάσει την κατάσταση μέχρι σήμερα, αλλά και προς τους δημότες». Υπενθύμισε δε πως θα προηγηθεί ένα εξάμηνο για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραληφθούν τα μηχανήματα, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να γίνονται διακηρύξεις για οκτώ και δέκα χρόνια», το διάστημα δηλαδή που προβλέπει η σχετική απόφαση του ΦΟΔΣΑ.

«Μπάζει» η διακήρυξη!
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης σημείωσε με έμφαση: «Οι διακηρύξεις αυτές πρέπει να έχουν κάποιους κανόνες, ώστε να μη προκαλούν, αλλά να λύνουν προβλήματα» και πρόσθεσε: «Από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν «πέρασε» η απόφαση, βλέπω ότι είναι πως δεν έχουν δουλέψει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν έλθει σε συζήτηση μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Εμείς έχουμε τελειωμένους τους ΣΜΑ (εκτός του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη), συνδεδεμένους με το ρεύμα, αλλά δεν μπορεί να παίρνουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποφάσεις που από ‘παντού βάζουν νερό’».
Καταλήγοντας, ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε με νόημα ότι «το υπόλειμμα της Μονάδας ΑΣΑ για ενάμισι χρόνο πληρώθηκε από την Περιφέρεια, ώστε να επιστρέφεται στους ΧΥΤΥ, κάποιοι όμως έκαναν τους ΧΥΤΥ ΧΥΤΑ, κάποιοι αμφισβήτησαν την υπογραφή τους στην Προγραμματική Σύμβαση και κάποιοι δεν νοιάστηκαν καθόλου για το πώς θα βρουν το βέλτιστο κόστος».

Απαιτείται διάλογος
Δηλώσεις σχετικά με την απόρριψη από την Αποκεντρωμένη της απόφασης του ΦΟΔΣΑ για τον διαγωνισμό λειτουργίας των ΣΜΑ έκανε χθες και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Αποκεντρωμένη διαπίστωσε ότι η απόφαση είναι εσφαλμένη. Ελπίζω να το αντιληφθεί και η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και να συζητήσει ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ουσία είναι ότι αυτός ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Όταν συζητάμε τα προβλήματα χωρίς εμμονές μπορούμε να βρούμε τις λύσεις που θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες».
Ο κ. Ελισάφ κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αλ. Καχριμάνη, σημείωσε ότι η άποψη για εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από την Περιφέρεια που είχε την ευθύνη για την κατασκευή του έργου είναι ορθή καθώς πρόκειται για συμβατική υποχρέωση και υπογράμμισε ότι Δήμοι και Περιφέρεια δεν είναι αντίπαλοι και δεν χρειάζεται «να δίνονται αγώνες χαρακωμάτων εναντίον ανύπαρκτων αντιπάλων»!

Δικαίωση των πολιτών...
Πιο καυστικός εμφανίστηκε ο Δήμος Ζίτσας, ο οποίος επίσης αντιδρά έντονα στην διαδικασία που ακολουθεί ο ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δικαίωση για τους πολίτες τονίζοντας πως «Δήμοι που όλο αυτό το διάστημα εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους στην εν λόγω απόφαση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. είχαν στοχοποιηθεί από κάποιους που τους κατηγορούσαν πως υπεκφεύγουν των ευθυνών τους κρυπτόμενοι πίσω από την κατάθεση εγγράφων και προσφυγών».
Μάλιστα, ο Δήμος παραθέτει απόσπασμα από το έγγραφο που είχαν συνυπογράψει τέσσερις Δήμαρχοι της Π.Ε. Ιωαννίνων (Βορείων Τζουμέρκων, Ζαγορίου, Ζίτσας και Πωγωνίου) και το οποίο είχαν αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας του να γνωμοδοτήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, έθεταν και το ακόλουθο: «Με δεδομένο πως ο Εθνικός Σχεδιασμός βάζει στόχο τη μείωση της υγειονομικής ταφής στο 10% μέχρι το 2030. Πώς καλούμαστε εμείς από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου, να συναινέσουμε με την ψήφο μας σε μία μελέτη που δημοπρατεί τη διαχείριση ίδιου με το σημερινό όγκο απορριμμάτων για μία δεκαετία; Ο Α.Σ.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου δεν εντάσσεται στον Εθνικό Σχεδιασμό;».
«Μετά από τα παραπάνω, ελπίζουμε πως έστω και τώρα κάποιοι θα αφήσουν στην άκρη συμπεριφορές που δεν οδηγούν πουθενά και θα επανέλθουν με νέα νοοτροπία που θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και θα διαφυλάσσει το κάθε ευρώ για χάρη των συμπολιτών μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ζίτσας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ