Σε τεντωμένο σχοινί «βαδίζουν» τα Γιάννενα για τον κορωνοϊό

on .

ENTATIKH KORONOIOS 1

• Σε «τεντωμένο σχοινί» εξακολουθεί να κινείται ο νομός Ιωαννίνων ως προς την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τα κρούσματα που εντοπίζονται σε καθημερινή βάση είναι σταθερά διψήφια.

Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 19 στα Γιάννενα (και 42 συνολικά σε όλη την Ήπειρο, εκ των οποίων 14 σε Θεσπρωτία, 8 στην Άρτα, 1 στην Πρέβεζα).
Γιάννενα και Θεσπρωτία είναι πλέον οι πιο επιβαρυμένοι νομοί της Ηπείρου στον επιδημιολογικό χάρτη (κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), με τη διασπορά των τελευταίων εβδομάδων να μη μπορεί να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
Μέρα με την ημέρα τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Όπως μάλιστα ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωϋσής Ελισάφ χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η περιοχή εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται στο «κόκκινο», με τα ενεργά κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας να ανέρχονται σε 124. Τα νοσοκομεία αρχίζουν να δέχονται σχετική πίεση, καθώς όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, στον μεν «Χατζηκώστα» νοσηλεύονται 16 ασθενείς σε κλίνες Covid και τέσσερις σε Μ.Ε.Θ., ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 25 ασθενείς στις Μονάδες Λοιμωδών. Εκείνο που αρχίζει να δέχεται έντονη πίεση είναι πλέον το νοσοκομείο Άρτας.

Θα «κοκκινίσει» ο Νομός;
Το μόνιμο ερώτημα που βρίσκεται στα «χείλη» των κατοίκων των Ιωαννίνων είναι εάν πρόκειται να μπει ο νόμος στο «κόκκινο» ως προς την αυστηροποίηση των μέτρων, όπως δηλαδή έχουν ήδη μπει, η Θεσπρωτία και οι Δήμοι Ζίτσας και Αρταίων.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ για μια ακόμη φορά, είπε ότι η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όταν δεν τηρούνται αυτά που ισχύουν είναι μια ανέξοδη υπόθεση, ζητώντας να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα, καθώς κάθε επιπλέον «θα πλήξει την αγορά».
Οι εικόνες συνωστισμού, που υπάρχουν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες -όπως τις επεσήμανε ο κ. Ελισάφ- εάν συνεχιστούν φέρνουν ακόμη πιο κοντά τα αυστηρότερα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναλογικά -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ- τα χθεσινά κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανά 100.000 είναι: για την Άρτα 11,79, για τα Γιάννενα 11,32, τη Θεσπρωτία 32,12, όταν στη Θεσσαλονίκη ήταν 10 στο δε Κεντρικό Τομέα Αθηνών 15,44. Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η επιβεβαίωση κρουσμάτων, ο Νομός Ιωαννίνων δύσκολα θα αποφύγει το αυστηρό lockdown.
Εκτός από τους συγχρωτισμούς, ο προβληματισμός που υπάρχει έχει να κάνει με την απροσεξία/αμέλεια που υπάρχει και αποτελούν μια από τις βασικότερες εστίες διασποράς. Αυτή επιφέρει πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και ήδη μετά το «Χατζηκώστα», ένα νέο συμβάν καταγράφεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου βρέθηκε θετικός ασθενής που είχε διακομιστεί από άλλη περιοχή στην Καρδιολογική Κλινική. Σε εξέλιξη βρίσκεται ιχνηλάτηση στην Καρδιολογική Κλινική και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί από πού μολύνθηκε ο ασθενής καθώς κατά την εισαγωγή του ήταν αρνητικός στο τεστ που είχε υποβληθεί και πιθανολογείται να προήλθε η μετάδοση από συνοδό.

Λιγοστές παραβάσεις
Τα φαινόμενα συγχρωτισμού δεν φαίνεται να μπορούν να αναχαιτιστούν από την Αστυνομία. Την Κυριακή σε όλη την Ήπειρο βεβαιώθηκαν 66 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση, εκ των οποίων οι 30 στα Γιάννενα, οι 15 στην Πρέβεζα, οι 13 στην Άρτα και οι 8 στη Θεσπρωτία.
Άλλες δέκα παραβάσεις βεβαιώθηκαν για μη χρήση μάσκας, για την οποία υπάρχει μεγαλύτερη προσαρμογή του κόσμου. Αυτές κατανέμονται ως εξής: Άρτα 4, Θεσπρωτία 3, Ιωάννινα 2 και Πρέβεζα 1.

«Καμπάνα» σε κατάστημα
Στα Γιάννενα οι αστυνομικοί εντόπισαν αίθουσα ψυχαγωγίας - μαζικής εστίασης να λειτουργεί παρά την σχετική απαγόρευση. Εντός του καταστήματος βρισκόταν μάλιστα και 16 πελάτες στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για -κατά περίπτωση- μη χρήση μάσκας και περιορισμό κίνησης. Στο κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι
Η αύξηση των διασωληνωμένων σε 406 και η πλήρης σχεδόν κάλυψη των ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής προκαλεί έντονη ανησυχία και ήδη έχει προαναγγελθεί και νέα παράταση του αυστηρού lockdown μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 1.176, αριθμός αρκετά μεγάλος για Δευτέρα, ενώ κατέληξαν άλλοι 30 ασθενείς.
Στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 553 κρούσματα και ακολουθούν: Θεσσαλονίκη 111, Αχαΐα 81, Λάρισα 45, Εύβοια 30.