Τα Γιάννενα τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας

on .

HMERA GYNAIKAS

Οι αγώνες της γυναίκας για ισότητα στα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα, τιμώνται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και φέτος η παγκόσμια αυτή ημέρα λαμβάνει περαιτέρω διαστάσεις λόγω της πανδημίας, η οποία διαμόρφωσε ένα δύσκολο περιβάλλον, αφού επανήλθαν ανισότητες και αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα τις περισσότερες φορές γυναίκες.
Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών λοιπόν τιμούν την 8η Μαρτίου με διαδικτυακές εκδηλώσεις, μεθαύριο Δευτέρα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου
Διαδικτυακή εκδήλωση προβληματισμού και ευαισθητοποίησης με θέμα: «Γυναίκες σε Θέσεις Ευθύνης για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Πανδημίας στα ζητήματα Βίας κατά των Γυναικών, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων», διοργανώνει η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, την Τετάρτη, 10 Μαρτίου από τις 10 π.μ. έως 1 μ.μ. μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ.
Και σε μήνυμά της τονίζει, μεταξύ άλλων: «Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για τα δικαιώματα των γυναικών, την αναγνώριση της συνεισφοράς τους και την αφοσίωση στις προσπάθειες ενδυνάμωσής τους».
Σε άλλο σημείο προσθέτει ότι «ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας ήταν η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά γυναικών και κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων, όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες δυσκολεύονται ακόμη και να ζητήσουν βοήθεια.
Η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων είναι μεγάλη για την αντιμετώπιση όλων των δυσάρεστων συνεπειών της πανδημίας, οι οποίες δοκιμάζουν εκτός από την παγκόσμια υγεία, τη δομή της κοινωνίας και τα δικαιώματα των γυναικών».
Ο Δήμος Ιωαννιτών
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Χριστίνα Κωτσαντή και η εντεταλμένη σύμβουλος Γιάννα Αθανασίου-Μαμακή.
Η κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ. και θα μεταδοθεί από το κανάλι του Δήμου με τον ενδεικτικό αλλά και επίκαιρο τίτλο Οι γυναίκες στην πανδημία, η έμφυλη βία και το ελληνικό #metoo#.
Την εκδήλωση συντονίζει η Δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Ξένια Κουναλάκη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι: Νίκος Βιτώρος, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Τζίνα Μοσχολιού, Δημοσιογράφος στα «Νέα», Αλέξης Πατέλης, Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Βίβιαν Στεργίου, Συγγραφέας , Νομικός.
Τον γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων έχει η Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Ισότητας των δύο φύλων του Δήμου κα Γιαννούλα Αθανασίου –Μαμακή και ο Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Χρήστος Παπαδόπουλος.
* * *
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας παρουσίασε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα γίνουν και οι οποίες περιλαμβάνουν:
• Ένα μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου θα παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Μόνο η αγάπη μένει…» στηριγμένο στο έργο σημαντικών Ελληνίδων συνθετριών, το οποίο θα μεταδοθεί την ίδια ημέρα από το κανάλι του Δήμου στις 21.00.
• Παράλληλα συμπολίτισσες θα διαβάσουν έργα γυναικών της δικής τους επιλογής από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία . Συμμετέχουν οι: Ζιάβρα Έλενα, Μουσειολόγος, Ζούκη Νίκη, Φιλόλογος, Μήλια Κωνσταντίνα, Εκπαιδευτικός Μουσικής, Στρατσάνη Μαρία, Τζιάλλα Τιτίκα, Δημοσιογράφος
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου στις 22.00.
Στη συνέχεια θα παρουσιασθούν βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες γυναικών που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι σημαίνει για εσάς η Ημέρα της γυναίκας και ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα».