Ερώτηση στη Βουλή για τους εσπεριδοπαραγωγούς Άρτας

on .

mantarinia

• Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό για το ζήτημα της άμεσης οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών Άρτας κατέθεσε εκ νέου ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας.
Πιο συγκεκριμένα, τονίζει την δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εσπεριδοπαραγωγοί στο σύνολό τους, μετά και την ολοκλήρωση της φετινής παραγωγικής περιόδου, αφού λόγω της πανδημίας, της κατάστασης της αγοράς διεθνώς και του υψηλού ανταγωνισμού, η ζήτηση και οι εξαγωγές ήταν μειωμένες, όπως και η εσωτερική κατανάλωση.
Υπενθυμίζει ότι η αρχή έγινε με την παραγωγή της κλημεντίνης, και στη συνέχεια και τις άλλες ποικιλίες μανταρινιών, όπου τα μισά περίπου έμειναν αδιάθετα, ενώ για όσα πουλήθηκαν οι τιμές πώλησης ήταν πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές, στο μισό περίπου της περυσινής τιμής, χωρίς να καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Το ίδιο, σημειώνει, συνέβη και στα πορτοκάλια (μέρλιν, ναβαλίνες), αλλά και στα λεμόνια όπου επίσης τα περισσότερα έμειναν αδιάθετα. Ενώ και σε αυτά οι τιμές πώλησης δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής.
Επί πλέον υπογραμμίζει ότι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις εμπόδισαν την συγκομιδή, και προκάλεσαν ασθένειες που οδήγησαν σε καρπόπτωση, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου και στα μέσα Φεβρουαρίου, ο παγετός προξένησε επί πλέον ζημιές, σε όλα τα εσπεριδοειδή.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Άρτας, αλλά και άλλων περιοχών, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, σε απόγνωση και βιώνουν ίσως την χειρότερη χρονιά, αφού έμειναν χωρίς εισόδημα, αδυνατούν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής. Επίσης, αδυνατούν να συνεχίσουν να παράγουν και η νέα καλλιεργητική περίοδος άρχισε, ενώ οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που αναμένονται, θα καλύψουν μόνο ένα μέρος της ζημιάς.